El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un pare periodista demostra amb proves l’existència dels Reis Mags
  • CA

Són temps de fake news. Les notícies falses són molt fàcils de generar i ja són molts els nens i nenes que han estat víctimes d’aquest fenomen. Alguns fins i tot s’han topat amb les més greus de totes: les que gosen qüestionar l’existència dels Reis Mags d’Orient. Existeix una pàgina web, però, per lluitar contra tots aquells mites que pretenen destrossar la més gran il·lusió d’aquestes festivitats. Es tracta de losreyesmagosexisten.com, una pàgina creada pel periodista de Cuatro Gabriel Cruz que acredita amb proves l’existència de Melcior, Gaspar i Baltasar.

“Un dia, quan la meva filla tenia deu anys, va arribar de l’escola dient-me que la seva professora li havia dit que els Reis Mags d’Orient no existien”, explica Cruz a El Món. El periodista va mirar de fer-li entendre a la seva filla que allò que li havia dit la mestra no era veritat. Ella, que no sabia qui dels dos havia de creure, va demanar al pare que ho busqués a Google. Cruz apunta que “ara els infants tenen tanta informació a l’abast que necessiten una justificació més elaborada; l’explicació dels pares no és suficient” i saben que Google té encara més coneixement que els pares.

Cruz va acceptar el repte de la seva filla, va escriure al cercador “los reyes magos existen” i va comprovar que tots els resultats que apareixien a la web explicaven que els Reis Mags són els pares. Indignat, aquella mateixa nit es va dedicar a crear una pàgina web que acredités l’existència de ses majestats. Cruz treballa actualment als informatius de Cuatro, però té un ampli bagatge en periodisme d’investigació. De fet, està llicenciat en Dret, en Periodime i també té llicència de detectiu.

Gràcies a tots aquests coneixements, ha pogut trobar documentació que demostra la seva existència, i a més ha enllaçat diversos reportatges periodístics que expliquen tota la logística que se segueix durant la nit de Reis: col·laboració i ajuda per part dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat espanyol, l’Exèrcit i empreses privades de seguretat. L’èxit ha estat total, i ha rebut el suport i l’interès de periodistes de diverses parts del planeta.

 

Adaptar el discurs a les noves tecnologies

Cruz és conscient que ses majestats s’ajuden de les noves tecnologies per repartir amb èxit els regals. És per això que entén que no és suficient respondre als nens que els Reis són màgics quan pregunten com aconsegueixen repartir regals a tantes cases en només unes poques hores, o quan tenen el dubte de com saben si els infants s’han portat bé o no. “El Big Data!”, respon Cruz, que també ha explicat en aquesta pàgina web com funciona el sistema de transport de regals amb avions a tota la península Ibèrica.

[r:1]

Una obra del tot altruista

El que havia de ser una pàgina web per mantenir viva la il·lusió de la seva filla ha acabat convertint-se en un portal que cada any rep al voltant d’un milió de visites, explica sorprès Cruz. El periodista mostra a aquest diari diversos correus electrònics enviats per pares mares, nens i nenes que li donen les gràcies per haver demostrat amb proves la màgia dels Reis. 

Tot i això, mantenir en funcionament la pàgina web li costa uns 300 euros anuals, una quantitat de diners que Cruz aporta directament de la seva butxaca. Reconeix, però, que li agradaria “trobar alguna manera de finançar-ho per tal que tingui vida pròpia”. En aquest sentit, carrega contra “la hipocresia” d’algunes empreses que presumeixen de respectar l’esperit de les festivitats de Nadal però que a l’hora de la veritat li han penjat el telèfon quan els ha explicat el seu projecte.

“Quan arriben aquestes dates dormo unes quatre hores diàries perquè em passo molta estona treballant en la pàgina web i responent els missatges que rebo”, explica. De fet, actualment està de vacances i reconeix que no aconsegueix descansar gaire perquè dedica la major part del seu temps a aquesta causa.

Cruz viu tot això amb passió. Explica a aquest diari que durant la seva carrera ha guanyat el premi ENEX al millor reportatge televisiu, un guardó que atorga una organització formada per les televisions privades més importants del món. “Però el que més il·lusió m’ha fet a la vida és crear aquesta pàgina web; ho juro”, afirma rotundament a El Món, a més d’assegurar que “el Nadal no es troba en uns grans magatzems, sinó en la cara d’il·lusió d’un nen”.

 

Google, un perill real per la il·lusió dels infants

Un estudi del Regne Unit calcula que més d’un milió de nens han perdut la il·lusió en la existència del Pare Noel per culpa de les cerques que fan a Google. Se’n feia ressò el Daily Mail. “Jo el què denuncio és que cada cop ens carreguem més la il·lusió dels nens per culpa de dispositius com les tablets o els smartphones”, destaca Cruz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa