La Moncloa impulsa canvis legals perquè tribunals superiors autoritzin mesures anti-Covid

Evita que les validacions de les actuacions de les CCAA i ajuntaments vagin a jutjats del contenciós-administratiu

El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que impulsarà al Congrés una modificació legal per deixar les decisions sobre les mesures que adoptin els ajuntaments i les CCAA per prevenir els contagis de covid a mans dels Tribunals Superiors de Justícia, i no dels jutjats del contenciós-administratiu, com fins ara. Es tracta d’una modificació de la Llei 29/1998 que regula la jurisdicció contenciosa-administrativa que l’executiu portarà al Congrés a través del grup parlamentari del PSOE i que espera acordar amb la resta de grups.

Segons La Moncloa el canvi legal millorarà la seguretat jurídica de les mesures limitatives de drets fonamentals que les CCAA i els ajuntaments “hagin de prendre en els seus respectius àmbits territorials per plantar cara als rebrots de la pandèmia”.

A més de passar la competència als Tribunals Superiors, estableix una tramitació preferent d’aquestes autoritzacions o ratificacions i fixa un termini màxim de tres dies naturals per agilitzar el procés. També incorpora la participació del ministeri Fiscal en aquests procediments.

Es tracta, segons La Moncloa, de “dotar les administracions de totes les eines que necessitin per gestionar la situació de la forma més adequada en funció de les circumstàncies que es donin al seu territori”.

La iniciativa es tramitarà com una esmena al projecte de Llei de mesures processals i organitzatives per plantar cara al covid-19 a l’àmbit de l’administració de Justícia, que es troba en tramitació al Senat. Si la cambra baixa l’aprova caldrà ratificar el canvi al Congrés.

 
 

Comentaris