Manifestació matrioixca de les dones a Barcelona

​Milers de persones reclamen l’eradicació de les violències masclistes

Milers de dones i homes han desfilat aquest dilluns pel Passeig de Gràcia de Barcelona manifestant-se festivament en motiu del Dia Internacional contra la violència masclista sota el lema “Contra les violències masclistes autoorganització feminista”. La manifestació, convocada per l’espai Novembre Feminista de Ca la Dona, que lluita per l’eradicació de les violències masclistes, ha rebut el suport de diverses entitats, col·lectius, sindicats i partits polítics com ERC, JxCAT, la CUP o En Comú Podem. La manifestació, que ha arrencat als Jardinets de Gràcia i s’ha desplaçat fins a la Plaça de Catalunya, ha donat altaveu a diferents reivindicacions: des de les demandes de les dones migrades fins a la defensa de l’avortament universal, passant per l’ocupació del nord de Síria per part de les forces turques.

Processó del 'Coño insumiso' (JB)

Processó del 'Coño insumiso' (JB)

Un dels col·lectius que ha cridat poderosament l’atenció ha estat un grup d’andaluses residents a Barcelona que han volgut solidaritzar-se amb les noies imputades a Andalusia per la performance del Coño insumiso, que han estat absoltes, decisió de la justícia que ha recorregut una associació d’advocats cristians que continua denunciant l’acció com “una ofensa als sentiments religiosos”. Les noies han desfilat en processó amb una vulva dalt d’un pedestal com si fos una verge. Anna, una de les membres del col·lectiu, ha explicat a ‘El món’ que la performance serveix “per donar visibilitat als òrgans de les dones, que sempre han estat tabú i molt demonitzats”. Per l’activista, que espera que l’acció no els porti problemes perquè la defensen com a “llibertat d’expressió”, es tracta de “reivindicar el cony, molt invisibilitzat al llarg de la història” quan es tracta d’un “òrgan vàlid”.

Imatge de la capçalera (JB)

Imatge de la capçalera (JB)

La processó de la vulva s’ha aturat a l’altura del carrer Aragó, on les activistes han cantat la saeta “al santo coño/insumiso siempre/perseguido por ansiar la libertad”. La manifestació ha estat rica en lemes, cartells i proclames, moltes en referència a la llibertat sexual: “Con ropa o sin ropa, mi cuerpo no se toca”, “Fora el rosari dels nostres ovaris”, “El Estado opresor es un macho violador”, “Que viva ese chumino glorioso”, “Volem caminar segures de dia i de nit” o “Camino a casa quiero ser libre, no valiente”.

Les dones han reversionat també algunes cançons de ball i reaggeton conegudes per donar-li una pàtina de feminisme manifest. Així el tema Gasolina de Daddy Yankee “Pásame gasolina/pásame gasolina/para qué/para qué/para quemar al femicida”.

 

Entre altres reivindicacions que s'han expressat durant la marxa hi ha hagut la d'un col·lectiu que aviat iniciarà una campanya per defensar l'avortament i la sanitat universals a Catalunya. Una portaveu ha dit que persones migrades a Catalunya sense targeta sanitària no poden accedir a l'avortament, que és "un dret fonamental".

Els partits han pres posicions a la rereguarda. Una nodrida representació d’ERC s’ha compromès a lluitar contra les violències masclistes des de “totes les institucions”, ha explicat Raquel Sans per part dels republicans, representats per la portaveu Marta Vilalta, els consellers Ester Capella, Josep Bargalló, Alba Vergés  i Teresa Jordà, i les diputades Sílvia Casola, Marta Rosique, Maria Dantas i Ruth Ribas, entre d’altres.

Per part de JxCAT, han participat en la manifestació Anna Geli i Salwa El Gharbi. Mentre que en representació de la CUP hi havia Mireia Vehí, Maria Rovira i Eulàlia Reguant.

 

Comentaris