La Generalitat multa una immobiliària per negar-se a atendre en català una clienta

La Direcció General de Comerç sanciona amb 1.600 euros Barcelona Selecta, denunciada per la Plataforma per la Llengua

La Generalitat de Catalunya ha imposat una multa de 1.600 euros a la immobiliària Barcelona Business Society (Barcelona Selecta), denunciada per la Plataforma per la Llengua per haver insultat una clienta per parlar en català i coaccionat una treballadora perquè no donés atenció en aquesta llengua. No obstant això, la Direcció General de Comerç no entra a valorar el tracte vexatori sinó que obre expedient sancionador per l’incompliment de l’article 8.3 de la Llei de comerç, serveis i fires, que estableix l’obligació per a les empreses de garantir l’atenció oral en català. Plataforma per la Llengua va emprendre accions legals contra l’empresa l’abril del 2018 en nom de la clienta afectada, Montse Castellà (cantautora tortosina i ex cap de gabinet de l’ex consellera Laura Borràs). Segons la denúncia, l’administrador de la immobiliària es va dirigir a Castellà en aquests termes, en conversa telefònica: “Me cago en ti, mala puta, y en tu idioma catalán”, entre altres expressions, després que Castellà s’hi dirigís en català.

 

Després que la Plataforma per la Llengua presentés una denúncia davant la Direcció General de Comerç, el cas ha acabat amb la imposició d’una multa a l’empresa de 1.600 euros per l’incompliment de l’article 8.3 de la Llei de comerç, serveis i fires, que estableix l’obligació per a les empreses de garantir l’atenció oral en català. L’empresa ha reconegut els fets i accepta pagar.

 

 

Comerç no sanciona, però, ni els insults ni el tracte vexatori a la clienta, sinó la negativa a atendre un client que es va adreçar en una de les llengües oficials. El cas de Montse Castellà és públic, perquè la mateixa cantautora el va relatar en un article d’opinió publicat el 9 d’abril a ‘elNacional.cat’. Allà, Castellà reprodueix tota la conversa telefònica mantinguda amb l’empresa, primer amb el seu administrador (qui profereix els insults i improperis en sentir que la seva interlocutora parla en català). En una segona trucada que va intentar la denunciant, la conversa és amb una treballadora de la immobiliària, que sí que s’adreça en català a la denunciant fins que el primer individu detecta a qui està atenent i munta en còlera fins que la treballadora, nerviosa, penja. 

 

Poc després, Barcelona Selecta va admetre públicament els fets a través del seu web. En una nota va admetre tres aspectes que vulneren la Llei de política lingüística i un de la Llei 18/2017, de comerç, serveis i fires. No obstant això, en la mateixa nota, l’empresa considerava que aquelles persones que se’ls adrecen en català estan obligades a parlar en castellà quan Barcelona Selecta els contesta en castellà. 

 

Comentaris (6)
Gratuït Fa 9 mesos
Què són 1.600 euros per a una empresa? Als neofranquistes i supremacistes espanyols, insultar i faltar al respecte als catalans, els surt gratis.
Jordi Comasobirana Fa 9 mesos
També hi ha molts empleats de Mercadona que, malgrat treballar a Catalunya utilitzen estratagemes per no atendre en català els clients, fins a tal punt els pot el seu odi envers Catalunya i els catalans! Aquest és el trist resultat de la immersió lingüística duta fins ara: gent rebotada que no és que no sàpiga parlar català, sinó que simplement no li ha donat mai la gana de parlar-lo (i si s'hi veiés obligat, el parlaria molt deficientment).
Max Fa 9 mesos
El problema no són els rebotats que treballen a Mercadona, al Lidel i en altres llocs, el problema són els catalans que hi compren. Per quina raó els administradors d'aquestes empreses haurien de pagar salaris més alts a empleats que dominen la llengua del país si els clients són tan babaus que, a sobre de deixar-se els quartos, es deixen humiliar fins el punt de canviar de llengua davant un d'aquests dependents ?
JORDI Fa 9 mesos
pERO QUE MALEDUCADOS SOIS.......FANÁTICOS
Feixisme secessionista en estat pur Fa 9 mesos
Cal acabar amb les multes lingüístiques i amb els xivatos feixistes de Plataforma per al Anilingus Català. El català NO és la llengua priopia de Catalunya, és la SEGONA llengua més parlada a Catalunya des del Renaixement, com a mínim. A veure si us assabenteu, fatxes secessionistes.
joan Fa 9 mesos
feixista francoborbonic f d p
BENDER Fa 9 mesos
AQUÍ ELS ÚNICS FEIXISTES SOU ELS ÑAZIÑOLOS. PREN-TE UN POT DE TRANQUIMAZINE, I VES A ESCAÑAZISTÁN A DORMIR LA MONS, PALLASSO.
Max Fa 9 mesos
Tots els catalans que canvien d'idioma davant un castellanoparlant (és a dir, la majoria) són culpables de situacions com aquestes. N'hi ha que no en tenen prou i consumeixen en establiments que no atenen en la llengua del país i s'humilien adaptant-se ells, com a clients, a la llengua del dependent de l'establiment. D'això no en té la culpa ni en Franco ni els espanyols, només la tenim nosaltres.
kiko Fa 9 mesos
Surt barat insultar i vexar els catalanoparlants al seu propi país.