S'intesifica la "violència contra periodistes" a Catalunya

Reporters Sense Fronteres reclama "responsabilitat" a polítics i mitjans per "rebaixar la tensió"

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha alertat a través d'un comunicat que la "violència" contra periodistes "ha crescut en intensitat" a Catalunya. L'entitat afirma que en els darrers dos anys ha recopilat una cinquantena "d'atacs a la llibertat d'informació", l'últim dels quals el que va sofrir la periodista de 'Telecinco' Laila Jiménez la setmana passada mentre cobria una manifestació de caire independentista. Fets com aquests, afirma RSF, han "transformat" Catalunya en un "terreny perillós" per als reporters que informen a peu de carrer "sobre el conflicte". Davant d'aquest escenari, l'entitat ha reclamat "responsabilitat" a polítics i mitjans per "rebaixar la tensió".

Segons RSF, de les consignes corejades i les "increpacions" s'ha passat als "insults", a "l'assetjament i la fustigació" i, "finalment, a l'agressió física". És un "patró", afegeix l'entitat, que "sempre es repeteix en les espirals d'odi al periodista", en paraules de Pauline Adès-Mevel, responsable per a la Unió Europea i portaveu de RSF.

De fet, i a parer de l'agrupació, "matar el missatger" s'ha convertit en la "via principal d'escapament de l'ira dels manifestants", i els periodistes que informen a peu de carrer "s'exposen, en cada directe, a riscos físics i psicològics, incompatibles amb la llibertat d'informar". RSF subratlla que el "clima de crispació" que viuen els reporters de ràdio i televisió a Catalunya és "insuportable", i que la "polarització extrema" que "afecta la política" s'ha "traslladat" als mitjans i dels mitjans, a la societat civil.

És per això que l'ens insta polítics i mitjans de comunicació a "obrar amb responsabilitat i rebaixar la tensió", subratllant que la sentència del judici als líders independentistes "es traduirà en noves mobilitzacions" i que els periodistes "no poden pagar els plats trencats amb més violència". Alfonso Armada, president de RSF, ha assegurat que s'estan assolint cotes "absolutament intolerables d'agressivitat i inseguretat".

 
 

Comentaris (7)
FRAN BCN Fa 4 mesos
Segurament mai heu vist programes matinals de tv, com A3 o tele5 reportatges vomitius, esbiaixats i molts cops inflats per pujar audiència..aixo mai es critica oi?. Pero es clar son provades pero curiosament es veu a tot Espanya. Fa por una tv3 que teoricament "la veuen 4 gats"? hipocrites !!!
Que els medis i periodistes llepaculs i mentiders deixin de mentir Fa 4 mesos
El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) critica la deriva independentista dels mitjans públics catalans en un comunicat en el qual denuncien que "els continguts de molts programes i tertúlies, i també en part en els Informatius, clarament connotats a favor de Procés" .
2019 Fa 4 mesos
Quien dijo que tenien bombas? Quien miente en manifestacions de violència? Quien inventa? Los periodistas quizas?Porque no os criticais por mala informació?
goosse Fa 4 mesos
mmmmmm...i si els medis i periodistes llepaculs i mentiders deixan de mentir ?? ahhhhhh que aixó no crea audiencia, no ?? dons asumiu les consecuencias de mentirli dia sí i dia tb a un Pople.
David Fa 4 mesos
Potser ha pujat a Catalunya. M'agradaria saber si és realment veritat... I també m'agradaria saber a quina distància està de la violencia contra reporters a Espanya. I per suposat, que diguin números i no impressions personals.
jg Fa 4 mesos
la revolucion de las sonrisas....estais mas vistos....
Periodistes del segle XXI Fa 4 mesos
No hi ha dubta que els periodistes son part del problema. Qui escampa mentides? Qui fa un relat que no te res a veura amb la realitat? Qui publica informacions no contrastades?
Jan Galcerán Fa 4 mesos
I qui marca quina és la realitat?? Tú?? Qui dona el carnet de la veritat?? Tan sól val el relat independentista?? Feu pudor. Seguim.
Y tu me lo preguntas? Fa 4 mesos
Pues quien miente y crea el mal rollo es TV3, las emisoras secesionistas y la prensa subvencionada de régimen.