El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Institucions i entitats demanen acabar amb l'”estigma” del VIH en el Dia de la Sida
  • CA

Les institucions catalanes i les entitats de lluita contra el VIH han demanat aquest diumenge, Dia Mundial de la Sida, que es posi fi a l'”estigma i la discriminació” que pateixen les persones amb aquesta malaltia en l’entorn laboral, sanitari, institucional i social, segons la presidenta del Comitè 1D, Mercè Meroño.

“Fa molts anys que la sida va entrar a formar part de moltes vides, per això exigim a totes les institucions polítiques, i especialment al Govern de la Generalitat, l’aprovació i desplegament del Pacte Social contra l’Estigma i la Discriminació del 2014 amb una dotació pressupostària adequada”, ha demanat Meroño en l’acte institucional conjunt de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Meroño ha celebrat els avanços que s’han assolit en l’àmbit de la medicina per tractar aquesta malaltia –en concret, amb la profilaxi preexposició (PrEP)–, però ha explicat que no són suficients per millorar la qualitat de vida dels afectats, perquè “no hi ha cap pastilla contra la discriminació”.

La presidenta de Comitè 1D, que aglutina una vintena d’entitats, també ha criticat que els afectats per VIH pateixen discriminació, directa i indirecta, en l’àmbit de la salut i les cures, sovint “per falta de formació i sensibilitat”.

La jornada ha començat amb el desplegament simultani de dos tapissos als balcons del Palau de la Generalitat i del consistori en què hi han participat, entre d’altres, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Després, ha continuat amb un acte institucional i finalment s’ha llegit el manifest del Comitè 1D d’aquest any a la plaça de Sant Jaume Barcelona.

En l’acte institucional, Vergés ha afirmat que en la societat catalana hi ha grans consensos que han permès avançar en la lluita contra el VIH, que actualment afecta 32.429 persones a Catalunya, el 87% de les quals són homes.

Per a Vergés, una de les assignatures pendents del Pacte Social que es va aprovar l’any 2014 continua sent eliminar l’estigma que acompanya les persones amb VIH: “Tenim la responsabilitat de trencar aquestes desigualtats a través de les nostres polítiques públiques”.

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha dit que un 9,8% de les denúncies que rep l’oficina de no discriminació de l’Ajuntament estan relacionades amb qüestions de salut, “moltes d’elles relacionades amb la sida”.

Ha demanat treballar pels drets de les persones amb VIH i entendre que “les xifres tenen darrere noms i cognoms”, i incorporar la PrEP en un marc de prevenció integral, que abordi les infeccions per transmissió sexual íntegrament per garantir la salut sexual i reproductiva dels ciutadans.

El diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Enric Llorca, ha afirmat que els municipis han de ser inclusius i segurs, cosa que ha de fer-se des d’una perspectiva de gènere per lluitar contra la desigualtat i l’estigma, que és “una forma de violència sobre les persones amb VIH que té efectes sobre la salut i genera desigualtats en molts àmbits de la vida”.

La jornada ha acabat amb la presentació d’un manifest del Comitè 1D en contra de la discriminació i a favor d’un “gran acord” pels drets de les persones amb VIH i l’ha llegit la cineasta Carla Simó, que va abordar la qüestió en la seva pel·lícula ‘Estiu 1993’.

En el document, el Comitè 1D ha reiterat les peticions que ha adreçat Meroño a les administracions durant l’acte institucional, amb especial èmfasi a implantar de manera definitiva el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació que es va aprovar al Parlament.

Després, diversos associats amb samarretes vermelles de Comitè 1D han fet un llaç humà a la plaça Sant Jaume i a la plaça Universitat, on han prosseguit les activitats de reivindicació del Dia Mundial de la Sida de caire més festiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa