Igualada, dia 24 i adéu check points

La decisió d’aixecar el confinament perimetral deixa la Conca d’Òdena sense dades segregades

La zona zero del coronavirus a Catalunya deixa d’estar tancada. Les fronteres amb tendals i furgonetes aixecades pels Mossos a la Conca d’Òdena s’han aixecat. Després de 23 dies, a la rotonda de la C37 o a l’enllaç de l’A2 no hi haurà més personal uniformat decidint qui entra i qui surt. Tot i que és un pas, el confinament continua amb el neguit de saber que si algú d’Igualada ha d’anar a treballar a Martorell no el considerin un apestat.

 

Un neguit que s’alimenta després d’un cap de setmana on les administracions no s’han posat d’acord ni amb el número de morts pel coronavirus. Unes morts que han justificat fins ahir la mesura de retenir 70.000 catalans dins la seva biosfera geogràfica. La brama al carrer és que des del 19 de febrer que hi han hagut morts suposadament per coronavirus i que mai s’ha parlat clar de quin n’era el nombre. “Això s’ha tancat en fals”, explica a El Món un empresari igualadí a qui des del primer dia li han grinyolat les xifres. L’alcalde però ha tancat la porta a la polèmica per “lleialtat institucional” a més de  la raó que un ajuntament no pot donar dades de morts.

 

 

La sensació de relaxament és un risc que l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, intenta aturar amb el missatge de “encara estem confinats”.  Però aquest diumenge el protagonisme va recaure en l’Hospital d’Igualada i la carta que va dirigir a la població. El punt calent de la zona es dirigia als conciutadans a qui té sota tutel·la sanitària. “Ningú mai s'havia hagut d'enfrontar a una situació com la viscuda”, argumentaven els onze caps de servei del Consorci Sanitari de l’Anoia. Ara bé també reconeixien que “hi ha coses que s’haguessin pogut fer millor”. “Hem estat la comarca on la transmissió comunitària va començar de forma més precoç i quan encara no es coneixia aquesta. Vam ser els primers en patir la realitat d'aquesta epidèmia, molts dies abans que esclatés a la resta del territori”, assenyalen per contextualitzar la crisi que han hagut d’entomar.

 

Aixecades les barreres però amb el confinament en marxa, com a la resta de Catalunya, continua el problema dels treballadors no essencials que no han pogut agafar cap baixa pel brot, doblement castigats a la zona. Tant és així que l’alcalde Castells ha amenaçat amb els tribunals.  ”Si l'Estat espanyol no resol la injustícia dels nostres treballadors, estem disposats a arribar fins al final, per via judicial si cal”, va advertir. La sotregada a la zona necessita de resposta. De moment, continua la xifra oficial de 147 morts per COVID 19 però sense Mossos a les portes dels municipis. Un primer pas, però la crisi va per llarg.

 

 

Comentaris