Igualada, dia 23: Batussa pels morts i el confinament, a mans de Madrid

Indignació per la variable xifra de defuncions i certa expectació davant l’aixecament dels check points

El dia 23 va portar polèmica. El dia abans, Salut havia informat de cap baixa a l’Hospital d’Igualada arran del brot. Però al migdia, les coses van canviar. Hi haurien hagut morts i els check points s’aixecaven. L’alcalde Marc Castells va saltar com una molla a denunciar que divendres s’havien registrat 11 morts, 4 d’aquestes a l’Hospital d’Igualada. Déu n’hi do. “Ni amb els morts es posen d’acord?”, comentava la Teresa ahir al vespre en conversa amb el Món. La sensació d’engany, en aquestes circumstàncies, es dispara. I si la gent tendeix a creure algú, tendeix a creure qui està a la trinxera.

La consellera de Salut Alba Vergès va haver de sortir del pas amb un gest d’autoritat.  “Només donen dades contrastades i dels registres oficials”, va assegurar. "Jo puc dir les que estan en els nostres registres, no en puc dir altres malgrat les sàpiga per twitter o whatsapp", va afegir. “El problema està que el seu departament tampoc pot anar de xulo perquè no van preveure ni comprar caretes”, replica un veterà polític de la zona. Arran de la polèmica, Vergés va haver de recollir que la funerària Anoia els ha notificat en els darrers dos dies 147 morts per covid-19 des de l'inici del brot, 12 d'elles en les darreres 24 hores.

Igualada, rambla, sense ningú aquest dissabte a la tarda/Pau Corcelles

Igualada, rambla, sense ningú aquest dissabte a la tarda/Pau Corcelles

El desori només el va solapar l’anunci de la consellera Meritxell Budó que a les tres de la tarda anunciava que s’aixecaven els checks points de la Conca d’Òdena. “Ara el confinament està en mans de Madrid”, comenten des de l’Ajuntament. L’argument és que la taxa de reproducció de la malaltia ja és inferior a la Conca d'Òdena que a la resta de Catalunya. A la tarda. De cop, les coses canviaven i els dubtes sobrevenien a la població sobre com seria aquesta aixecada de barrera. Per això, l’alcalde s’esgargamellava a recordar que encara que s'aixequi el confinament perimetral "la gent ha de continuar a casa”. El conseller Miquel Buch, el massover dels policies que fins ara controlaven accessos i sortides de la ciutat, definia clarament les coses:”un veí d’IGualada està en la mateixa situació que un veí de Terrassa i Martorell”. La queixa es va fer evident. “Com pot comparar-nos amb Martorell? Que som Igualada!”, reivindicava amb ironia en Manel, en conversa amb el Món.

 

Després de 23 dies, si l’autoritat competent ho permet, la Conca no tindrà fronteres. “Espero que això no sigui del coronavirus al coronaparty i siguem conscients del que es pot fer o no es pot fer”, comenta amb un seny frapant en Santi amb la seva conversa habitual. En Santi ha treballat des de casa aquesta setmana per muntar gags del Polònia i fer un extraordinari vídeo d’entrada pel FAQS. “Producte made in Igualada”, somriu lloant al xarxa de cable de la Iguana que li permet compartir gies a grapats amb tecnologia de quilòmetre zero. “D’aquest confinament en trec que he après a fer pizzes, la massa i tot”, conclou. I és que la memòria, que no la mort, és molt selectiva. En Toni Cortés és més nostrat i va aprofitar la notícia per fer una barbacoa virtual amb els amics. Al capdavall, Igualada no és Itàlia. No només la pizza d’en Santi ho demostra.

La suposada pizza d'en Santi batejada com Il confinamento/Santi Vidal

La suposada pizza d'en Santi Vidal batejada com Il Confinamento/Santi Vidal

 

Comentaris