Igualada, dia 19: “Més morts del que ens deien”

Autònoms i recomptes, mala hòstia a la Conca d’Òdena

Dinou dies de confinament. Déu n’hi do. Una dimarts especialment empipador. Des que va començar el brot i va ser quotidià presentar un excel del morts pel coronavirus, molts veïns arrufaven el nas. “El 'jo crec que alguna cosa no quadra' era un comentari habitual”, explica en Pep en la seva conversa diària amb El Món. Ahir el Govern li va donar la raó. El departament de Salut va admetre que només compta com a morts per coronavirus les defuncions a hospitals i altres centres sanitaris, com per exemple els sociosanitaris. Res dels centres geriàtrics. I coi, això cou. I més quan apareixen casos en altres residències de municipis confinats com a Vilanova del Camí.

 

Els números són prou clars. Sobretot, pels alcaldes, que amb el batlle d’Igualada, Marc Castells, al capdavant, han volgut treure el pissarrí i explicar fil per randa les dades. El nombre de morts a la Conca d'Òdena ha crescut un 300% respecte el mateix període dels darrers cinc anys. En concret, aquest mes de març, ja han mort 140 persones als quatre municipis confinats de la zona, quan la mitjana és de 46. Castells, però ha assenyalat que de 140 només en 40 casos s'ha confirmat la mort per covid-19. Bàsicament perquè no s’està fent el test a tothom. Són faves comptades.

Una imatge del cel igualadí aquest dimarts/Inma Soteras

Una imatge del cel igualadí aquest dimarts/Inma Soteras

Per reblar el clau, l’igualadí Francesc Vilaprinyó, mostra les dades per convertir la Conca en el Wuham de Catalunya. El 31 de març ha estat la jornada amb més víctimes mortals per COVID19 a Igualada, vuit persones. Supera els precedents de la setmana passada, on durant les jornades de dijous i divendres van morir set persones cada dia. En total, a la zona de la Conca d'Òdena s'acumulen ja 75 morts, és a dir, 113,5 morts per 100.000 habitants. Com remarca el periodista anoienc és “devastador”. La xifra de positius és de 589 casos, només tres més que ahir. L’única bona notícia.

 

 

 

Una altra xifra que ha fet serrar les dents a molts dels confinats ha estat veure que passaven al cobrament el rebut dels autònoms. “Això ens posa de mala hòstia”, diu en Santi en conversa amb El Món. “No podem sortir, no podem treballar, però paga”, comenta. Una sotragada que, corregida o no, ha fet el dia més llarg. La Carme opina que la Conca és un laboratori fins d’aquí  quinze dies quan “s’obriran comportes”. La bona notícia és que si aquest pronòstic del gurú Oriol Mitjà es complís ja porten més de la meitat del temps confinats.

 

 

 

Comentaris