L’Hospitalet més humil manté la batalla per exorcitzar la Covid-19

Salut fa un cribratge massiu als barris de Collblanc i la Torrassa, on es viu amb neguit per l’elevada taxa de contagis

Finals d’agost al barri de Collblanc del primer any sota tirania de la Covid-19. Abans de les nou del matí, el tràfec de persones en aquest barri humil de L’Hospitalet de Llobregat és reduït, apropiat per l’època, encara més on des de fa setmanes es viu amb la cautela suficient per mantenir a ratlla els contagis de coronavirus. Al llarg de tot el carrer Llobregat, fins a la Plaça Espanyola —on la majoria de negocis es diuen "Espanyola"—, pengen cartells anunciant excursions per passar el dia fora, principalment a la platja. Com més lluny és el destí, més cara resulta l’excursió: 16 euros Cambrils, 20 euros Les Cases d’Alcanar, 25 Peñíscola... Lourdes, a França, puja a 45. Viatge en bus, tot inclòs. Raó: Paquita d’Excursiones Sary, diu el cartell.

La majoria de persones que transita pel carrer porta posada la mascareta. Una dona, però, asseguda en una terrassa, sense mascareta, fuma, i diu que aquests elements de protecció "no fan res". L’escenografia del barri s’ajusta perfectament a la de la nova normalitat de la Covid-19. Al Parc de la Marquesa, on es troba el Centre Municipal Torre Barrina —on aquest divendres s’ha fet un cribratge massiu per detectar positius—, hi ha desenes de persones esperant el torn. Fan cua distanciades per un metre i mig de distància, tothom sap perfectament quina és la coreografia que protegeix d'un possible contagi. Un home de més de 80 anys, amb la mascareta posada, arriba la parc i s’asseu a l’últim banc que troba, el més allunyat de tot i de tothom. Amb les mans creuades sobre la falda, clava la mirada en un punt fix al seu davant en actitud contemplativa. Un altre home, de mitjana edat, apareix passejant amb dos gossos lligats i exclama un “joder!” quan veu la cua per fer-se la prova, que va creixent ràpidament.

Els agents cívics organitzen l'ordre a la cua per fer-se la prova (JORDI BORRÀS)

Els agents cívics organitzen l'ordre a la cua per fer-se la prova (JORDI BORRÀS)

La tranquil·litat regna aparentment al barri en aquest punt i a aquesta hora. Dos homes juguen a ping pong, passen joves en patinet i auriculars, parelles grans amb el carret de la compra, un nen puja dalt d'un monopatí i demanar a la mare que el gravi amb el mòbil. Tot això passa al mateix temps en què els serveis municipals de neteja fan la seva feina.

Aquesta tranquil·litat sembla, però, que no és la tònica de sempre del barri. Així ho asseguren dues dones de mitjana edat que han sortit a passejar. Passen pel costat de la cua i es pregunten per què no es poden fer les proves —les dues superen els 40—. Es presenten com Ángela i Gloria. Una d’elles diu: “Jo vaig venir de Màlaga amb 13 anys un divendres, que no sabia ni on vivia, i dilluns ja estava treballant en una fàbrica de bombetes”. “Eren temps diferents”, apunta l’amiga. “Perquè aquí faltava mà d’obra barata”, continua. Ningú li ho ha preguntat, però dóna la culpa dels rebrots als veïns del barri procedents d’altres països, encara que també als joves que surten de nit. “Es reuneixen al carrer sense mascareta, fumant i bevent, fan barbacoes per celebrar aniversaris, quan ho dic als de l’ajuntament em diuen que ens hi unim, que s’han d’integrar”. L’altra dona explica que viu al carrer del Llorer i que allà tenen "por d’obrir el balcó” i que els entri a casa “l’atmosfera que puja del carrer”. "Ens volen matar per no donar-nos la paga, que ens facin la prova també i que ens deixin viure una mica més", demana.

La cua per fer-se la prova a l'Hospitalet de Llobregat ha estat llarga (JORDI BORRÀS)

La cua per fer-se la prova a l'Hospitalet de Llobregat ha estat llarga (JORDI BORRÀS)

 

La impressió d’aquestes dues dones dista de la percepció que de la situació assegura tenir una parella jove, l’Elisabet i en Manuel, que fan la cua. Consideren que és normal que hi hagi molta gent al carrer, ocupant les places. “És un barri amb molta població, a les cases hi viu molta gent i hi fa molta calor”, diu la noia. Amb tot però, la introducció dels agents cívics per part de l’Ajuntament de L’Hospitalet sembla haver contribuït a posar una mica d’ordre. “Amb els agents cívics s’ha notat molt, la cosa ha millorat, també tothom està més conscienciat perquè el barri ha sortit per la televisió”, comenta per la seva banda el noi.

Uns homes juguen a la petanca al barri de Collblanc protegits amb mascareta (JORDI BORRÀS)

Uns homes juguen a la petanca al barri de Collblanc protegits amb mascareta (JORDI BORRÀS)

Uns metres més enllà de la cua, cinc agents cívics de l’ajuntament reben instruccions d’una persona de l’organització a l’entrada del centre. Els dóna detalls sobre com s’ha de procedir segons cada cas. Els adverteix que si detecten algú que ja hagi donat positiu en altres ocasions, no se li podrà fer la prova. El dispositiu se centra en persones d’entre 18 i 40 anys que mai hagin estat diagnosticades de coronavirus. Quan han rebut les indicacions, un dels agents planteja un dubte personal: “Nosaltres ens podem fer la prova? Perquè és clar anem cada dia a un lloc diferent i...” La persona que parla amb ells els diu que en principi no perquè “si compliu amb les mesures de seguretat no té perquè passar res”. L’agent que li fa la pregunta arqueja la cella i la dona l’acaba tranquil·litzant: “Tranquil, ho mirarem”. L’organització no facilita dades a la premsa. Una dona que es presenta com a treballadora del Departament d’Afers Socials, Treball i Famílies adverteix el periodista de ‘El Món’ que no pot fer preguntes sobre el dispositiu.

 

Comentaris