El Govern aprovarà "en les pròximes setmanes" un decret d'Administració Digital

El projecte té una despesa prevista de 7,5 MEUR

El Govern aprovarà "en les pròximes setmanes" un decret d'Administració Digital amb una despesa prevista de 7,5 milions d'euros. Així ho ha anunciat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, durant la seva intervenció a la comissió parlamentària per presentar el pressupost del departament. El decret "modificarà" la manera de prestar serveis públics i establirà que aquests siguin, per defecte, "digitals, proactius i personalitzats". En paral·lel, el departament destinarà 5,2 milions d'euros a "fomentar la capitalitat mundial del mòbil" de Barcelona i Catalunya i 1,5 milions més per impulsar altres esdeveniments tecnològics internacionals.

"Les Polítiques Digitals i Administració Pública van de la mà amb una aposta clara per fer avançar la Generalitat com una entitat moderna i eficient", ha assegurat Puigneró. En aquest sentit, el conseller ha anunciat la presentació del decret d'Administració Digital, que inclourà la creació d'un nou Registre de Consentiments per prestar serveis "proactius" i "apoderar" la ciutadania en l'ús de les dades.

A més, preveu la creació d'una Oficina Tècnica de Govern de la Dada i l'impuls d'un Comitè d'Ètica de la Dada. El conseller també ha anunciat la creació d'una Oficina de suport al desplegament de noves formes de treball a l'Administració, per "facilitar" la implementació del treball "col·laboratiu, el teletreball i el co-treball" a la Generalitat.

També en matèria de la "transformació" de l'Administració, el Govern ha previst una inversió de 120 milions d'euros a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per "transformar el lloc de treball i avançar cap a un nou treballador públic".

El conseller s'ha referit a aquest organisme com un "element clau" per tal que la Generalitat "pugui donar resposta als reptes que sorgeixen". En aquest sentit, ha anunciat la voluntat de "redimensionar la plantilla" de l'organisme i dotar-lo de nous recursos i suport per "reforçar i ampliar" les estructures internes dels equips.

També en aquest àmbit, el departament preveu invertir 6,7 milions d'euros en plans de formació continua a través de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya; 14,5 milions en l'Administració Pública Digital, així com impulsar d'una plataforma tecnològica de vot electrònic com un "clar estalvi" per a l'Administració.

En termes de funció pública, el Govern destinarà 323 milions per fer efectiu l'abonament del 60% de l'import pendent de la paga extraordinària dels treballadors públics corresponent al 2013. A més, dedicarà 205 milions a l'increment de la massa salarial del 2%, amb efectes retroactius amb data de l'1 de gener.

El conseller ha manifestat la voluntat de l'Executiu de "prioritzar el retorn dels drets als treballadors públics i reduir la interinitat". En aquest context, ha anunciat l'aprovació de la convocatòria de 30.000 places públiques amb l'objectiu de reduir la temporalitat fins al 8% el 2021.

El departament de Polítiques Digitals i Administració Pública dedicarà també 45 milions d'euros per acabar el desplegament de la fibra òptica, "la inversió més gran de la història de la Generalitat", segons ha presumit Puigneró. L'objectiu de la conselleria és "fer arribar la xarxa pública a totes les capitals de comarca el 2020", així com connectar-la amb els municipis i noranta polígons industrials al seu pas.

Per a fer-ho, el departament preveu l'execució de 853 nous quilòmetres de fibra òptica. El conseller s'ha referit a aquesta mesura com la "política social més important del segle XXI" i ha destacat la implementació d'aquesta mesura com una eina per "garantir la cohesió territorial, la igualtat d'oportunitats, fomentar el progrés econòmic i lluitar contra el despoblament", entre altres aspectes.

"Per a la generació d'una nova economia és cabdal disposar del desplegament de la tecnologia 5G", ha defensat el conseller. En aquest sentit, el Govern invertirà cinc milions d'euros en l'impuls d'una xarxa IoT 5G, una infraestructura de telecomunicacions de proves basada en la tecnologia per desenvolupar serveis i connectivitat arreu del país.

El departament destinarà també 5,2 milions d'euros a "fomentar la capitalitat mundial del mòbil de Barcelona i Catalunya" i 1,5 milions més per impulsar esdeveniments internacionals com l'Smart City Expo World Congress.

Segons consta en els comptes de la Generalitat, la conselleria disposarà de 139,4 milions d'euros de gestió directa. En total, el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública té un pressupost consolidat amb el sector públic adscrit – CTTI o Agència de Ciberseguretat, entre altres- de 656 milions d'euros.

L'oposició ha estat especialment crítica amb la partida destinada al CTTI. El diputat de Ciutadans Dimas Gragera ha acusat el Govern de destinar més recursos a aquest organisme que a determinades partides d'educació o sanitat. "Entre un CNI que ens espiï i escoles o hospitals, jo ho tinc clar", ha assegurat. El diputat també ha criticat la inversió en funció pública. "La seva gran proesa és tornar una part d'una cosa que van treure", ha afirmat en referència al retorn de la paga extraordinària.

El diputat del PSC Pol Gibert també s'ha pronunciat en aquest sentit, i ha explicat que l'increment retribuït ha estat "per acord estatal". Gibert també s'ha referit al CTTI i ha assegurat que el Govern "infla un centre que està sota sospita contínua".

La convocatòria d'eleccions després de l'aprovació dels pressupostos també ha estat molt present en les intervencions dels grups parlamentaris. "Si hi ha eleccions, al 2020 no hi haurà pressupost", ha assegurat el diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid en referència implícita a l'execució dels comptes. En aquest context, Ciutadans i la CUP han anunciat una esmena a la totalitat als pressupostos.

 
 

Comentaris