Les 'Gàl·lies' del coronavirus al món

Només divuit indrets de tot el món s’han salvat de moment del Covid-19. Són països petits, la majoria illes, poc visitats i amb escasses o nul·les relacions globals

Més de 1,2 milions de persones oficialment infectades i més de 70.000 morts a tot el món, aquest és el balanç provisional del coronavirus Covid-19. Els Estats Units, Espanya i Itàlia encapçalen el macabre rànquing de països més castigats per aquest virus que va emergir a la Xina fa tres mesos i que s’ha fet global. Primer a Tailàndia, després al Japó, a Corea del Sud i als Estats Units, fins que a hores d’ara, s’han registrat casos en 139 països dels cinc continents.

Però hi ha territoris encara lliures del virus. Són, segons el mapa en directe elaborat per la Universitat Johns Hopkins Whiting School of Engineering, elaborat amb dades dels principals organismes nacionals i internacionals en matèria de salut, un total de divuit països: Comoras (sud-est d’Àfrica), Kiribati (nord-est d’Austràlia), Lesotho (sud de l’Àfrica), illes Marshall (Oceania), Micronèsia (Oceania), República de Nauru (Oceania), illes Salomó (Oceania), Sudan del Sud, Tajikistan (Àsia central), Tonga (Oceania, Polinèsia), Turkmenistan (Àsia central), Tuvalu (Polinèsia), Vanuatu (Oceania), Iemen (a cavall entre l’Àfrica i el Pròxim Orient), Samoa americana (Polinèsia), illa de São Tomé e Príncipe (golf de Guinea), Palaos (Oceania) i Corea del Nord. Ara bé, que no apareguin en aquest panell de monitoratge vol dir que les autoritats sanitàries d’aquests dinou països no han reportat cap cas a l’OMS, però en estats com Corea del Nord i el Iemen –un país devastat per la guerra- és probable que s’hagin ocultat o que no s’hagin detectat.

 

Si repassem la llista de l’Organització Mundial del Turisme de 2019 sobre els indrets menys turístics del planeta, veurem que nou de les deu destinacions menys visitades formen part dels països lliures de coronavirus, fet que explica també que el virus no hi hagi arribat exportat: Comoras, Kiribati, Illes Marshall, Micronèsia, República de Nauru, illes Salomó, Tuvalu, Samoa americana i l’illa de São Tomé e Príncipe. A més, la majoria d’aquests països són illes, un fet que facilita encara més el seu aïllament.

Fins fa uns dies, Malawi, situat a l’est de l’Àfrica, no havia reportat cap cas, però tot i així va decidir declarar l’estat de desastre, tancar escoles i fronteres. Ara, però, ha anunciat els primers quatre casos de coronavirus.  Mentrestant, al continent europeu no hi queda ni un sol racó lliure de pandèmia.  

 

Comentaris