La fiscalia intenta frenar les querelles contra l'Estat per la gestió de la pandèmia

El ministeri públic demana al Suprem que no les admeti a tràmit

La fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que no admeti a tràmit la vintena de querelles contra membres del govern espanyol per la gestió de la pandèmia de covid-19. El tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, ha presentat un informe que assegura que les querelles no aporten cap element probatori que les avali "raonablement". De fet, diu que els únics fets concrets són els casos de quatre persones mortes, sobre la cinquena no hi ha cap element identificador, però no s'acredita mínimament si van morir per covid-19, en quines circumstàncies ni hi ha cap exposició que permeti una connexió lògica causa-efecte.

El tinent fiscal de Tribunal Suprem, Luis Navajas, ha remès al Tribunal Suprem informe sobre les 20 querelles interposades contra els membres del govern espanyol per la gestió de la crisi derivada de la pandèmia. El tinent fiscal ha despatxat en primer lloc les querelles formulades. Posteriorment ho farà amb les denúncies interposades. Pel que fa a el fons i contingut de les querelles presentades fins a la data, l'informe sol·licita que no s'admetin.

L'informe, que compta amb una extensió de més de 300 fulls, realitza una anàlisi exhaustiva i detallada en relació a la competència per al coneixement de les querelles per la condició d'aforats dels querellats, la procedència de la seva acumulació i el fons i contingut dels diferents tipus penals atribuïts en els escrits. Totes les querelles han estat objecte de tractament individualitzat, en funció dels fets denunciats i els delictes atribuïts, com ara delictes contra la seguretat i higiene en el treball, homicidis i lesions imprudents, prevaricació administrativa i omissió del deure de socors.

En l'elaboració de l'informe han col·laborat el fiscal de sala cap de penal del Suprem, la fiscal de sala delegada de tutela i protecció de les víctimes, la unitat especialitzada de sinistralitat laboral, el tinent fiscal del Suprem i la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l'Estat. El tinent fiscal del Tribunal Suprem té atribuït el despatx de les causes especials instruïdes contra membres de Govern, magistrats i fiscals, segons acord adoptat amb la fiscal general de l'Estat l'any 2015. D'acord amb els articles 15 i 25 de l'Estatut Orgànic del ministeri fiscal, la Junta de Fiscals de Sala no és competent per a l'elaboració de l'informe.

Els querellants són el partit polític Vox, associacions com l'Associació d'Advocats Cristians, HazteOir.org, Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL), Col·lectiu Professional de Policia Municipal de Madrid, Consell General de Col·legis Oficials d'Infermeria d'Espanya, Confederació estatal de Sindicats Mèdics, Associació de Metges Titulats Superiors, Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), Central Unitària de Traballadoras (CUT) i Associació Terra Sostenible, així com diversos particulars i un col·lectiu de 3.268 persones.

 
 

Comentaris