La Fiscalia arxiva la investigació sobre les morts de gent gran en residències

Argumenta que ja han obert diligències les fiscalies territorials dels indrets on han succeït els fets

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha decretat l'arxivament de les diligències incoades el 23 de març del 2020 com a conseqüència d'una informació periodística referent a la situació d'algunes persones grans ingressades en residències. La fiscalia del Tribunal Suprem va centralitzar la informació derivada de la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME) durant els primers moments de la crisi a les residències de l'estat espanyol i l'ha derivat a les fiscalies provincials perquè són les "úniques competents territorialment per qualsevol presa de decisió en relació amb la investigació dels fets que poguessin tenir una eventual rellevància penal". Ha estat el cas de fiscalies provincials de Catalunya i Castella i Lleó. 

El decret argumenta que el motiu de les diligències era "aplegar informació urgent i centralitzada en relació amb els fets coneguts a través d'una informació periodística difosa per l'emissora de ràdio 'Cadena Ser'" on es feia referència a que en algunes residències de gent gran membres de l'exèrcit o de la UME "havien detectat l'existència de persones grans, algunes malaltes, vivint en molt males condicions de salubritat".

 

L'escrit de la fiscalia, signat aquest dimarts, indica que la informació arribava "fins i tot a afirmar, citant fonts de Defensa, que hi ha escenes duríssimes en algunes residències, de gent gran morta als seus llits i el personal desaparegut". El decret diu que la informació "no concretava, ni mínimament, la ubicació de les residències de gent gran on s'haurien produït els fets". La fiscalia indica que es va decidir designar com instructor a un fiscal del Tribunal Suprem per aconseguir la "urgent obtenció i centralització de la informació que es pogués obtenir en la fase embrionària de la investigació".

Aquesta informació ha comportat la obertura de diligències d'investigació a fiscalies provincials de Castella i Lleó i Catalunya com les de Valladolid i Manresa "perquè són competents per investigar l'eventual rellevància penal de determinats fets, una vegada s'ha pogut precisar on han passat". Per aquest motiu les diligències de la Fiscalia General de l'Estat "han de ser arxivades sense prejudici de mantenir d'ara endavant i amb les fiscalies territorials investigadores el canal de comunicació previst", conclou l'escrit.

 

Comentaris