El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fecasarm impugna al TSJC la resolució del Govern que tanca l’oci nocturn
  • CA

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat aquest dimarts un recurs contenciós-administratiu al TSJC contra el tancament de l’oci nocturn. La patronal demana la suspensió “immediata” de la vigència de la resolució del Govern perquè considera que posa en risc prop de 40.000 llocs de treball. La Fecasarm ha impugnat concretament la decisió de la Generalitat de suspendre totes les activitats de discoteca, sala de festes amb espectacle i sala de ball així com la decisió d’obligar a tancar a les dotze de la nit les activitats de bar, restaurant, bars musicals, guinguetes i establiments de joc a determinades poblacions.

A més d’interposar el recurs, també han sol·licitat al tribunal la suspensió immediata de la vigència de la resolució “pel greu perjudici que està causant als empresaris i treballadors d’aquestes activitats“. Des de la Fecasarm consideren que el manteniment d’aquesta situació en el temps pot provocar “un dany irreparable o de difícil reparació” i forçar empreses a tancar definitivament.

En el recurs asseguren que prop de 40.000 llocs de treball directes i indirectes es troben en risc de ser destruïts i aporten documents sobre discoteques de diferents punts del territori que acrediten nombre de treballadors i rebuts de lloguer, entre altres. Recorden que a més del personal directe també viuen del sector artistes, empreses de seguretat privada, de control d’accés, de neteja, de distribució de queviures i begudes i empreses de manteniment, entre altres.

 

Resolució “il·legal”

La patronal considera que la resolució és “il·legal” i vulnera el principi de reserva de llei sobre la llibertat d’empresa recollit a l’article 38 de la constitució espanyola. A banda, també creuen que vulnera la Llei de Salut Pública de Catalunya. Joaquim Boadas, secretari general i cap dels serveis jurídics de la patronal, explica que concretament contradiu l’article 55 bis perquè “afecta de manera arbitrària i injustificada a més persones i més territori del que seria estrictament necessari afectar per ser eficaç, vulnerant-se d’aquesta manera el principi de proporcionalitat”.

La Fecasarm argumenta també que la restricció imposada al sector és “ineficaç” ja que el tancament de discoteques i altres locals “fomentaran un oci nocturn alternatiu il·legal” on la gent “no porta mascaretes ni guarda la distància de seguretat, ni hi ha límits d’aforament i molts assistents beuen de la mateixa ampolla”.

Segons la patronal això no passa a les discoteques, ja que hi ha mesures de control “molt estrictes“. En aquest sentit, consideren que el primer cap de setmana d’aplicació de la restricció acredita aquest darrer argument i així ho han acreditat davant del tribunal.

 

Mesura alternativa

Als efectes d’acreditar que era possible l’aprovació d’una mesura alternativa “més proporcionada i igual o més efectiva” que l’aprovada pel Govern, la Fecasarm cita el cas d’Andalusia, on s’ha permès que segueixi funcionant “sota estrictes mesures de control d’aforament, sense pista de ball i retallant dues hores l’horari de funcionament” però sense tancar-les del tot.

Arran de la situació que viu l’oci nocturn la Fecasarm s’ha adherit a una campanya que impulsa l’Associació Internacional d’Oci Nocturn (International Nightlife Association) i que reivindica que els seus treballadors també tenen famílies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa