Els estudiants reclamen més beques pel “risc” de llastrar el futur de noves generacions

Celebra que el govern estatal hagi apujat un 22% el pressupost i critica “l'actitud passiva i immòbil” de la Generalitata

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec) ha reclamat millores en els plans de beques davant del “risc sever” de llastrar el futur de les properes generacions, tenint en compte les dificultats causades per la pandèmia de la covid-19. L'entitat recorda els anys de “barreres econòmiques a l'estudi imposades per governs conservadors” i demana que no es perpetuïn “en un moment crític com és l'actual”. En aquest sentit celebra que el govern estatal hagi apujat un 22% el pressupost destinat a aquests plans (de 1.500 a 1.900 milions d'euros) però alhora lamenta “l'actitud passiva i immòbil” de la Generalitat. Més enllà d'això l'Ajec aposta per “una visió de màxims” amb un sistema “en què prengui importància la beca salari”.

Dins dels canvis que ha fet el govern estatal, l'Ajec també destaca que el maig passat els ministris d'Educació i Universitats van aplicar “una de les principals demandes” de la comunitat estudiantil, centrar els criteris d'atorgament de l'ajunt en la renda familiar, i no en el rendiment acadèmic com es feia fins aleshores.

Pel que fa a la tasca del Govern en aquest àmbit, l'entitat afirma que la situació ja era “incerta” amb la consellera Àngels Chacón al capdavant, i afegeix que ara, “amb el nomenament de l'ultraliberal Ramon Tremosa”, és “encara més descoratjadora”.

A l'entorn de la beca salari, l'Ajec creu que ha de ser un ajut que “pal·liï completament els costos d'oportunitat que l'educació post-obligatòria imposa sobre l'estudiantat”, encara “més greus” en un context de dificultats econòmiques derivades de la pandèmia.

Finalment, l'associació proposa tramitar d'ofici les beques per “escurçar el temps d'ingrés de l'ajut”; demana a la Generalitat que reformi els requisits de renda de les beques Equitat ampliant-ne els trams, i sol·licita que es creïn ajuts extraordinaris per pal·liar la bretxa digital.

 
 

Comentaris