El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Ministeri de l’Interior va advertir que un operatiu com el TOGA és una diana fàcil pel gihadisme
  • CA

Després del referèndum del Primer d’Octubre i la posterior gestió política fins el 27-O s’ha endut una víctima pel davant, els Mossos d’Esquadra. El cos de la policia catalana ha estat en el punt de mira dels poders de l’Estat. Sobretot, de la Judicatura que, fins i tot, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va canviar l’escorta de vigilància dels Mossos pel CNP. Sia com sia, precisament va ser el TSJC, i de torna, la fiscalia, qui va mostrar públicament la seva malfiança amb els Mossos després dels fets d’Octubre.  Com una revàlida, a finals de gener, es va implementar l’operatiu TOGA, un dispositiu dels Mossos per tal de protegir els edificis judicials en previsió d’aldarulls en començar el judici del procés el 12 de febrer.

 

Però, el TSJC en va demanar el reforç després d’algunes accions de CDR a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya i a diversos jutjats on hi van llençar excrements. Un operatiu que no fa content a ningú, ni al Ministeri de l’Interior que, tant a mans del PP com del PSOE, no en recomana operatius d’aquesta mena. Els Mossos demanen reconvertir el dispositiu cap un sistema més dinàmic. La brega es va viure al consell de la Policia d’aquest dijous.

 

 

Dues instruccions ministerials que no el recomanen

 

 

El reforç d’aquest dispositiu va deixar sense reserves d’efectius als Mossos. Membres del cossos d’elit com GEI, Subsòl o d’unitats de protecció de la natura de la policia catalana han passat per caixa i han hagut de vigilar edificis durant les hores del servei. L’operatiu ha estat polèmic des del principi, malgrat ara fa un mes se’n va rebaixar la intensitat, deixant el servei estàtic a les nits i no a tots els jutjats. Però, continua essent una rèmora pel cos en hipotecar recursos humans i tènics en funcions de vigilància pura i dura que va arribar fins al Consell de la Policia d’aquest dijous. Fins i tot, el ministeri de l’Interior va emetre una instrucció interna que reclamava evitar les vigilàncies estàtiques perquè eren una autènica diana fàcil pel gihadisme.

 

 

Precisament, aquesta és una de les queixes dels membres del cos i dels sindicats. Concretament, es refereixen a una instrucció que el ministeri de l’Interior, a mans de Fernando Grande Marlaska, va remetre a les delegacions del govern espanyol el passat 9 d’abril. Un document en què ordenaaba el “reforçament d’especial intensitat de les mesures corresponents al nivell 4 del pla de prevenció i protecció antiterrorista”. En el punt 3 d’aquesta instrucció també s’indicava que s’havien “d’extremar les mesures i recomanacions de seguretat i autoprotecció davant possibles atemptats terroristes, que estan contemplades a la instrucció 6/2017 de 27 de desembre de 2017”.

 

 

Aquesta instrucció, de 9 pàgines, el llavors secretari d’Estat de Seguretat, el popular José Antonio Nieto, establia recomanacions d’autoprotecció als cossos de policia. Concretament, advertia que “s’havia de tenir present, que sense perjudici de la vulnerabilitat del lloc o de la dependència objecte de protecció, la mera presència d’un dispositiu policial estàtic pot no només no resultar dissuassòria sino que pot constituir-se en un potencial objectiu d’atac terrorista”.

 

 

Amb la Setmana Santa i eleccions pel mig

 

 

Tres dies després de la instrucció de Marlaska, el 12 d’abril, l’aleshores comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, va remetre un comunicat intern amb referència PREP 2320/2019, amb què sintetitzava el nivell d’amenaça terrorista a través d’un informe de la Comissaria General d’Informació.

 

Els Mossos en llegir aquesta instrucció van posar el crit al cel davant l’increment de l’amenaça terrorista i la hipoteca de l’operatiu TOGA. La intel·ligència dels Mossos alertava de l’increment del perill terrorista per part del Moviment Gihadista Global en encetar-se la Setmana Santa i un període electoral llarg. Així la prefectura de policia avisava de l’increment del perill o de “probabilitat” d’un “incident terrorista” en zones “emblemàtiques”, “comercials” i “ turístiques” o les processons.

 

En aquest sentit, el mateix comunicat que ordenava incrementar el POE Antiterrorista topava amb els recursos que tenia la policia de manera disponible, absolutament mermats pel dispositiu de vigilància dels tribunals. Per exemple, a Banyoles, amb dues patrulles, una havia d’estar immòbil o a Puigcerdà on no van poder assistir a un incendi arran que havien de romandre a la porta del Jutjat. Per això, membres del cos van manifestar als seus superiors que un moment de perill d’atac terrorista hi haguessin dianes fàcils o esquers pels terroristes, sobretot, les “persones imprevisibles” que es podien “sentir interpel·lades a actuar mitjançant atacs gihadistes”.

 

Un dispotiu com el Canigó

 

 

En la reunió del Consell de la Policia celebrada aquest dijous, els sindicats van portar a debat aquest dispositiu. Tot i que se n’ha rebaixat la intensitat, continua hipotencant recursos de vigilància i seguretat ciutadana. Els representants dels Mossos van reclamar a la prefectura d’Interior que proposés al TSJC transformar el dispositiu “estàtic” en “Dinàmic”.

 

“Vam proposar fer com el dispositiu Canigó que vigilava els domicilis dels líders polítics o autoritats institucionals, que no implica una posició fixa, sinó anar fent passades i permet complementar la vigilància d’altres edificis i comerços, és a dir, patrullar”, comenta un dels sindicalistes que hi va participar. La resposta però del Govern va ser tirar pilotes fora perquè “tal i com estan les coses no es posaran a discutir una ordre judicial”. La prefectura d’Interior admet que se sent el cos atenallat per l’operatiu TOGA. En qualsevol cas, els sindicats a la vista que hi ha hagut un relaxament diürn i nocturn d’alguns jutjats demanen una bossa d’hores estructurals per tal de buscar voluntaris d’aquest servei. Sia com sia, el dispositiu no sembla convèncer a ningú, fins i tot, fa la sensació que ni a la mateixa judicatura.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa