Quinze anys del domini .cat, "una gran fita equiparable a la creació de TV3"

Pere Aragonès destaca la importància d'una iniciativa ciutadana que unifica i potencia el català a internet | Una exposició itinerant celebra l'aniversari

El domini d’internet .cat celebra el quinzè aniversari amb l’exposició Ànima .cat i amb un acte als jardins del Palau Robert de Barcelona davant les entitats, els governs i les persones que van impulsar i han donat suport a aquesta iniciativa. El 16 de setembre del 2005 s’anunciava oficialment l’aprovació del .cat com a domini reconegut a la xarxa i, d’aquesta manera, es va convertir en el primer domini de primer nivell d’una llengua i d’una cultura al món, segons subratllen des de la Fundació.cat. El president de la fundació, Carles Salvadó, ha dit durant l'acte que el .cat continua sent avui un “referent mundial”. Segons les dades que ha donat, actualment hi ha gairebé 109.000 dominis .cat a internet.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat també la tasca del domini en la promoció del català a la xarxa. "És una fita equiparable a la creació de TV3", ha dit Aragonès en l'acte, presentat per Òscar Dalmau. Per al vicepresident, aquesta iniciativa, "que van començar ciutadans", és un exemple del que és "pensar en gran" i demostra que els catalans "a internet han sigut capaços de superar fronteres". "Si al vell món, amb les velles normes dels estats, es fa que el català sigui una llengua minoritzada, a internet no és ni minoritària ni minoritzada", ha subratllat.

 

Pel que fa l'exposició Ànima.cat, es tracta d'una mostra itinerant que fins a finals de 2021 podrà visitar-se a diferents localitats dels territoris de parla catalana i que ajudarà a conèixer els prop dels 15 anys d’història de la Fundació .cat i l’impacte d’aquest domini. També es pot visitar virtualment a la web de la fundació.

 

Comentaris