El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus obre un esvoranc en el món de les drogues
  • CA

El coronavirus no deixa escapar cap àmbit del seu impacte negatiu. El de les persones drogodependents és un dels que pitjor ho està passant per culpa de la pandèmia i així ho asseguren els responsables de les entitats que treballen amb persones que es troben en aquesta situació, gens fàcil de suportar quan s’està confinat i en un país on s’ha decretat l’Estat d’Alarma, amb límits imposats a la lliure circulació de les persones. El món de la droga, però, continua actiu i busca obrir-se camins, el tràfic opta per la “uberització” mentre els preus de la mercaderia podrien enfilar-se.

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, ha explicat la situació que viuen les 250 persones que atén l’organització que dirigeix, dedicada a les addicions. Els preocupa sobretot la situació de les persones drogodependents que es troben al carrer o bé a casa sota l’addició patint “síndrome d’abstinència” com a conseqüència que no poden anar a buscar la substància. Si hi van, diu Esculies, ho fan jugant-se “el tipus”. Esculies descriu com a “complicada” la situació que travessa aquest grup. En el cas d’estar a casa amb la família es veuen obligats a suportar una dinàmica de convivència a la qual “no estan acostumats” i que pot generar discussions.

Pel que fa a aquells que estan al carrer, addictes a l’alcohol o a d’altres substàncies, “la situació és també dramàtica”, amb tot el que implica a més viure a la intempèrie. Per aquest col·lectiu, l’Ajuntament de Barcelona, amb l’ajuda de l’exèrcit espanyol, obrirà un espai a Fira de Barcelona, que podrà acollir fins a mil persones.

Teràpia per videoconferència

A banda d’aquest grup, Projecte Home també treballa amb persones que estan en tractament i en procés per abandonar l’addicció. L’entitat ha deixat de fer reunions presencials per fer-les per videoconferència, “amb la mateixa intensitat”, remarca el director de l’entitat. De moment, el nou sistema funciona bé perquè abans del confinament els usuaris van ser instruïts per fer servir una plataforma tecnològica que els permet seguir l’activitat telemàticament.

“Funciona bé perquè estan confinats a casa, però hi ha molta tensió a les llars i desesperació, més discussions que abans, estem intentant seguir el tractament de cadascú amb la màxima normalitat i de moment no hi ha hagut baixes significatives”, assegura Esculies. L’entitat també ofereix ajuda a través del mòbil en cas que algun usuari no disposi d’ordinador on connectar-se.

Temor de contagis

Per l’entitat un altre punt que preocupa és la seva activitat al centre obert per a 40 persones del qual disposa a Montcada i Reixac. S’estan seguint tots els protocols de seguretat i higiene, però “estem temorosos que hi pugui entrar el coronavirus”, adverteix Esculies. Aquest cap de setmana passat l’entitat va haver de fer una crida perquè no disposaven de mascaretes pels terapeutes que, com que entren i surten del centre, són els que corren el risc d’introduir el virus.

La preocupació pel que fa al centre s’entén també perquè hi ha persones amb patologies diverses, algunes amb VIH, “perfils complicats”, com alguns presos en tercer grau. Gràcies a la crida que es va fer per a rebre més mascaretes se n’han aconseguit algunes i passaran els propers dies fins que arribin les de la Generalitat.

El coronavirus té un impacte negatiu en les persones drogodependents (EP)

El coronavirus té un impacte negatiu en les persones drogodependents (EP)

El risc de recaure

Esculies encara parla d’un altre grup de drogodependents que es pot veure afectat pel coronavirus i és precisament el d’aquells que han deixat de ser-ho. “Els que han superat l’addicció són persones de risc perquè poden recaure i tornar a consumir si es troben en situacions crítiques com perdre la feina per un ERTE, trencar amb la parella o estar en una situació de confinament amb la família”, explica Esculies. Per això mateix l’entitat està posant-se en contacte amb aquestes persones per “comprovar que estan bé i animar-los a no recaure”.

Projecte Home Catalunya també està posant en marxa un “telèfon de l’esperança” pel seu propi equip de 48 treballadors i 250 voluntaris. Aquests voluntaris els van enviar a casa abans del confinament per evitar contagis. “Estan patint molt, és el principal capital que tenim i hem d’estar bé i a partir de la setmana que ve oferirem un servei de suport psicològic per als nostres”, afegeix Esculies.

“Com podem ajudar si nosaltres no estem bé”, es pregunta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa