El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus estressa els wifis
  • CA

El coronavirus ha enviat tot el món a casa i la societat es veu ara obligada a explotar més que mai els recursos digitals per sobreviure en una situació de confinament. El fet que tanta gent estigui a casa durant tot el dia i que accedeixi a la xarxa d’internet, ja sigui per teletreballar o per altres propòsits, ja comença a tenir algunes conseqüències pels usuaris. Una d’aquestes pot ser la sobrecarrega de l’espectre wifi, que pot generar alentiment, talls o caigudes del servei.

Més enllà del problemes tècnics, la situació de confinament ha posat al descobert la bretxa digital entre les llars catalanes. No totes les famílies tenen accés a connexions a Internet i en alguns casos tampoc compten amb la tecnologia per accedir ni a recursos educatius i molt menys d’entreteniment. El Govern ha assegurat aquest mateix dijous que es treballa en diferents solucions per abordar aquest problema. Algunes xarxes de suport veïnal recullen iniciatives per obrir els wifis de les cases perquè qui no en tingui se’n pugui beneficiar en un temps limitat del dia, però aquesta és una opció que per qüestions de seguretat no es recomana.

José Antonio Morán, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, explica a ‘El Món’ que ara per ara la situació d’hiperconnectivitat no representa riscos per a la infraestructura de telecomunicacions. De fet, apunta, en els dies que portem tancats a casa, “no hi ha hagut incidències remarcables”. Afirma que la xarxa d’internet de l’Estat és “una de les millors d’Europa i del món” perquè empra una tecnologia que porta la fibra fins a les cases.

S’ha de dir, però, que el nivell de penetració d’aquesta fibra a les llars se situa en un 45%, per tant, ni la meitat de la població gaudeix d’una connexió de màxima qualitat en aquest moment. En l’actual situació en què la població està enclaustrada forçosament, Morán recomana “aplicar el principi de prudència i no carregar la xarxa en excés perquè és una infraestructura clau per al funcionament del país”. El professor recorda que “és imprescindible que pugui estar operativa perquè els serveis fonamentals puguin seguir funcionant”.

El risc d’averies és el mateix que hi pot haver en una situació normal i l’expert creu que hi ha la capacitat per superar qualsevol incidència. “Els operadors —indica Morán— estan monitoritzant constantment el funcionament de la xarxa i tenen el equips tècnics preparats per, en cas que hi hagi incidències, redirigir el trànsit, per exemple”. El principal problema que es pot donar continua sent l’alentiment de la xarxa per “un mal ús”.

L’expert recorda que la majoria de les persones que disposen de fibra a casa es connecta a la xarxa a través de dispositius wifi i en els edificis ara hi ha un volum ingent de veïns que de forma simultània estan consumint dades, sobretot audiovisuals. En aquesta situació l’alentiment dels serveis pot ser notable “perquè el canal wifi té un espectre limitat, que hem de compartir entre tots”.

Què cal fer?

Morán explica que qui té contractats 100 mega, els té reservats per a ell, però si tothom es posa a treballar en l’espectre wifi, aquest s’ha de compartir amb tots els veïns. “Si ho saturem entre tots, encara que jo tingui 100 mega contractats el rendiment real que em donarà el wifi, a conseqüència de la saturació, serà menor”, apunta.

L’expert recomana que, en la mesura que sigui possible, els dispositius es connectin directament al cable i no al wifi perquè aquesta serà una manera d’accedir a la xarxa més eficient, obtenint una connexió de més qualitat i deixant l’espectre sense cables menys saturat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa