El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El coronavirus desferma la ‘bogeria’ als súpers: “A sac? La gent compra a dos i tres sacs”
  • CA

Són les dotze del migdia i la situació en alguns supermercats de Barcelona no és la normal i és un exemple del que probablement es veu en general a tot el país. El Govern acaba de comparèixer per anunciar noves mesures per contenir el coronavirus, però la gent al carrer ja fa dos dies que no actua amb normalitat. Allà on es dispensen productes de primera necessitat, menys. Els prestatges d’algunes seccions en diversos establiments, tal i com ‘El Món’ ha pogut comprovar, estan semi-buits a migdia i si el ritme de compra continua com ara és probable que a les vuit del vespre ja no quedin alguns productes bàsics, com ara el paper higiènic.

En un supermercat de la cadena Bon Preu, proper a la Gran Via de Barcelona, un dels seus repartidors carrega ampolles d’aigua en un carro. Quan se li pregunta que com va de feina en les darreres hores s’atura i, amb la mirada congelada, es queda en silenci fins que al final es decideix a respondre: “Que què tal? Ahir vaig sortir dues hores tard”.  Per què? Està comprant a sac la gent? “A sac? La gent està comprant a dos i tres sacs!”. Els productes que arrasen són sobretot el paper higiènic, explica el repartidor portant la mà dreta al darrere fent un gest i preguntant-se: “No sé per què en volen tant. I beguda, molta beguda, pasta i conserves”.

“Se n’està anant de mare”

Una visita a les seccions indicades serveix per corroborar les explicacions del repartidor que per a més informació ens remet a l’encarregada, la Sandra, amb suèter negre. Localitzada a la secció de carn, aquesta responsable respon que no està autoritzada a parlar ni a donar informació de cap mena i que, en tot cas, ens podem dirigir a Atenció al Client. Fem l’intent i l’operadora en sentir la paraula “coronavirus” deixa anar una rialla. Ens informa que per saber l’estat d’abastiment de qualsevol establiment de la cadena ens pot facilitar el telèfon perquè ens n’informin directament. Seguim preguntant pels efectes del coronavirus i si això complica la compra online i els està donant més feina. “No sé si és pel coronavirus o per un altra raó, però avui sí que està trucant més gent, de fet se n’està anant de mare”, conclou.

Travessem el carrer i ens introduïm dins d’un supermercat de la cadena Mercadona a la Gran Via de les Corts Catalanes. Allà l’ambient està més carregat, molta més gent abocada als prestatges, sobretot als de carn. S’hi aboquen, però, amb gran frustració perquè una treballadora està tancant els prestatges de pollastre i gall dindi. El carregament que ha arribat aquest matí s’ha acabat en només tres hores. Explica la treballadora que no és que s’hagi acabat per la demanda feta per la compra online, sinó perquè els mateixos clients que han vingut al matí han arrasat.

Unes persones passen per davant de la secció de carn d'un supermercat (Europa Press)

Unes persones passen per davant de la secció de carn d’un supermercat (Europa Press)

Alguna gent protesta i fa mala cara, parlen per telèfon i expliquen a qui estigui a l’altra banda que no queda pollastre. Uns metres més enllà algú grava un vídeo amb les cares de sorpresa de gent que es passeja amunt i avall davant dels prestatges buits. A la secció de pernils una clienta, assenyalant l’àrea de carn diu rient: “Que no pateixin, que aquí hi ha molts pernils penjats, si ens quedem sense pollastre ja menjarem pernil”. Un comentari que ve a dir que “tranquils, que de gana no en passarem”.

Alguns clients passegen tranquils entre els passadissos del súper. És el cas de l’Ana i l’Abelardo, un matrimoni de gallecs de 83 i 86 anys respectivament que expliquen que fa 61 anys que viuen a Barcelona. Estan fent la compra setmanal, que fan ells mateixos i que carreguen amb un parell de carros que tenen aparcats a la porta de l’establiment. No tenen por de quedar-se sense menjar perquè viuen davant del Bonpreu i encara veuen que hi ha productes per anar comprant. Expliquen que ells han viscut em pitjors situacions.

Teories de la conspiració

Els dos comenten que es van fer grans treballant al camp, quan van arribar a Barcelona ella es va posar a netejar pisos a la Diagonal i explica que “hi havia cuques i s’hi passava gana”. L’home arrenca després amb una hipòtesi sobre el coronavirus, que la seva dona secunda: “Això és que se’ls ha escapat alguna cosa i ara ho volen tapar, algun dia ens n’assabentarem”. La hipòtesi d’aquest matrimoni es podria emmarcar dins d’alguna teoria de la conspiració. L’Ana assegura que ha parlat amb un farmacèutic que li ha donat la raó: “Això no és normal, aquí algú ha tirat alguna cosa i s’han passat”.

Tant l’un com l’altre comparen el cas del coronavirus amb la plaga d’escarabats que feia malbé les patates durant la Guerra Civil espanyola. “Nosaltres no som polítics, no sabem res, però som grans i acumulem saviesa”.

Mentrestant a la zona de caixes del Mercadona de Gran Via, cap a la una del migdia, es va acumulant cada cop més gent. Aquí i allà s’escolten comentaris de gent parlant sobre el virus. Un caixer diu que l’afluència de clients s’ha situat a nivell d’un dissabte al matí i que la gent “s’ha tornat boja”. Una dona de 81 anys, mentre paga, sosté que ella no té cap mena de por al Covid-19 i que “si ens hem de morir, ens morim, però jo no deixaré de sortir al carrer, amb el que m’agrada!”.

Normalitat a Mercabarna

El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, ha declarat a TV3 que per ara el nivell de transaccions entre distribuïdors i supermercats a Catalunya no ha experimentat canvis respecte a la mateixa època de l’any passat. L’entrada i sortida de camions cap als supermercats està sent la habitual. El conseller de l’Interior, Miquel Buch, ha garantit en la roda de premsa d’aquest matí que també s’estava en contacte amb les companyies perquè a ningú li falti menjar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa