El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Confinats al ras, carn de canó pel coronavirus
  • CA

A Catalunya es calcula que 5.000 persones dormen al carrer. El juny del 2019 la Fundació Arrels va comptabilitzar un total de 1.195 persones dormint als carrers de Barcelona, un cens que fa amb voluntaris per conèixer amb més precisió el volum d’aquells que es troben en aquesta situació. La pandèmia del coronavirus es converteix ara en una nova amenaça per aquest col·lectiu. Per ells pot ser molt difícil i fins i tot gairebé impossible —a no ser que sigui amb l’obtenció d’ajuda—, poder complir amb les dues indicacions principals que les autoritats fan per protegir-se: mantenir la higiene personal i confinar-se a casa.

Aquest és el primer aclariment que fa el portaveu de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, quan se li pregunta què està passant amb els sense sostre en una situació inèdita com l’actual. Són persones que necessiten ajuda sempre i ara més. Busquets adverteix que sense un episodi de coronavirus “ja estan en una situació molt vulnerable” i ara se’ls afegeix l’amenaça del nou virus: “Els resulta difícil complir amb tots els consells que es donen a la ciutadania: no sempre tenen lloc on poder-se rentar les mans o dutxar-se, tampoc poden confinar-se a casa perquè no en tenen”.

Un home dorm a la porta d'un súper mentre d'altres fan cua per fer la compra al Raval (JOAN ANTONI GUERRERO)

Un home dorm a la porta d’un súper mentre d’altres fan cua per fer la compra al Raval (JOAN ANTONI GUERRERO)

La situació és extremadament complicada per ells perquè viuen 20 anys menys que la resta de la ciutadania. Segons les dades de la fundació, actualitzades en el cens del 2019, el 30% de persones que viuen al carrer a Barcelona pateix malalties cròniques que li afecta els òrgans vitals: fetge, ronyó i cor. “Són persones amb una vulnerabilitat de salut molt alta i el coronavirus és més greu en el seu cas, i tot s’agreuja si plou i agafen fred, fent-los més dèbils”. La mitjana d’edat de les persones que dormen al ras a la capital catalana és de 42 anys, però també n’hi ha de més joves, com és el cas dels menors no acompanyats.

Per ara, al Fundació Arrels, que ajuda unes 200 persones amb pisos d’acollida i una residència de 34 places, no té coneixement de cap cas de coronavirus, encara que admet que aquells que estan al carrer tenen difícil tenir contacte amb algú “precisament perquè no són persones que tinguin fàcil el contacte amb altres”.

Tant l’Estat com al Generalitat han difós l’establiment de mesures per abordar la situació d’aquestes persones, però l’emergència que es viu en molts fronts no sembla que faciliti que les accions siguin prou ràpides. “No deixen de ser mesures, propostes millor dit, —adverteix Busquets—no són accions concretes”. El govern espanyol ha promès kits d’higiene i alimentació. “A veure si és veritat, això caldrà veure-ho —diu desconfiat el portaveu de la Fundació Arrels—, veurem la capacitat perquè els equips i equipaments van desbordats”. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit en la seva compareixença d’aquest dimecres al Congrés que l’exèrcit es faria càrrec dels sense sostre, però a hores d’ara es desconeix si efectius militars es desplegaran a Catalunya.

Situació complicada als menjadors socials

Que els menjadors socials estan desbordats ho demostren també algunes situacions que s’han donat i han transcendit a través de les xarxes socials. El compte a Twitter de la secció sindical de la CNT a l’empresa Eurest informava ahir d’una situació complicada i tensa en un menjador social a Navas, que va servir 501 àpats (quan la capacitat és per 305) i va deixar 20 persones sense dinar i una baralla amb arma blanca.

L’Ajuntament de Barcelona, segons va informar dimarts, ha reforçat les places als menjadors socials, en alguns casos amb serveis de carmanyola, i han passat d’atendre unes 1.500 persones cada dia a atendre’n 1.950.

Un centre d’acollida en quarantena

El coronavirus ha trastocat també la normalitat del centre d’acollida Assís de Sarrià. El centre va tancar dissabte passat perquè un dels treballadors presentava símptomes que feien pensar que pogué tenir coronavirus. Ell i la resta de persones que hi havien estat en contacte es van posar en quarantena.

Un home busca entre les escombraries al barri de Sant Antoni (JOAN ANTONI GUERRERO)

Un home busca entre les escombraries al barri de Sant Antoni (JOAN ANTONI GUERRERO)

El director de l’àrea social de l’organització, Roger Fe, explica que els manca la informació per saber com cal actuar amb les persones que puguin esta infectades. També esperen que les mesures anunciades per les diferents administracions “aterrin”. “Encara no hi ha fets, estem a l’aire, són mesures sense concretar”, explica Fe. De moment, l’entitat manté el programa de lliurament d’aliments a domicili, assistència telefònica o visitant persones al carrer. Ho fan a través de voluntaris que no van tenir contacte amb la persona que està en quarantena per presentar símptomes de coronavirus.

Tant des del centre Assís de Sarrià com des de la Fundació Arrels es posa èmfasi en el fet que a banda de l’emergència sanitària pel virus existeix dificultats perquè “el dret a l’habitatge es vulnera” i “si no es vulnerés no estaríem parlant d’això”. “Es tracta de violència estructural”, conclou Fe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa