El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els centres d’atenció primària esperen “amb els braços oberts” els ‘gestors covid’
  • CA

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, adverteix que “la situació als centres d’atenció primària (CAP) és de saturació important” davant de l’augment de contagis de coronavirus, amb rebrots importants en algunes zones, i quan estan recuperant l’activitat no covid-19 i part dels professionals han començat les vacances. En una entrevista a l’ACN, Sisó explica que els metges de família han fet el rastreig de contactes “per responsabilitat” però que esperen “amb els braços oberts” els ‘gestors covid’. El president de la CAMFiC adverteix que cal recuperar el seguiment dels pacients amb malalties cròniques com més aviat millor i alerta que un segon confinament seria “catastròfic”.

El president de la CAMFiC afirma que els professionals de l’atenció primària tenen la percepció que els seus equips estan “saturats” en aquests moments per atendre els pacients amb malalties cròniques o amb patologies que han debutat en els darrers mesos i davant de rebrots importants en ciutats com Barcelona o l’Hospitalet de Llobregat, entre altres.

“Les decisions s’han de basar sempre en les dades, però les percepcions i emocions també són importants i les que tenen els professionals són de saturació, no històrica, sinó d’aquest moment. Ho podem preguntar als metges de família de la comarca del Segrià o als centres de Barcelona i l’àrea metropolitana”, assenyala Sisó. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va dir aquest dijous que el sistema sanitari en general no estava “tensat” però va advertir d’una tendència “preocupant” després que, entre altres indicadors, els CAP hagin més que quadruplicat el nombre de pacients atesos amb símptomes de covid-19 en un mes -2.050 l’última setmana de juny i 8.551 en la darrera, segons dades del CatSalut-.

Aquests rebrots importants es produeixen, a més, quan part dels professionals estan fent vacances, després d’uns mesos molt durs físicament i emocional i per agafar forces de cara a la tardor, quan s’esperava una possible segona onada del coronavirus. Amb les plantilles minvades, doncs, els que estan treballant han de fer “mans i mànigues” i “en alguns casos doblar horaris per cobrir les necessitats”, destaca.

El doctor Sisó afirma que falten reforços de manera urgent per a la primària en tots els perfils, no només de metges de família, que poden ser més difícils de trobar, com sosté el Departament de Salut. El president de la societat científica adverteix que, si s’incrementen les proves PCR a mesura que augmenten els contagis i a més es volen estendre als contactes, fan falta professionals per extreure les mostres dels pacients i demana sobretot reforços d’infermeria.

El president de la CAMFiC indica que podrien ser professionals d’infermeria dels hospitals. “Un cop de mà seria molt ben rebut, en el que nosaltres anomenem reciprocitat. En els mesos més forts de la pandèmia molts metges de família i infermeres d’atenció primària van anar a treballar als hospitals i la reciprocitat ben entesa i aplicada de manera solidària vol dir que professionals d’aquests àmbits ara ens puguin donar un cop de mà quan és l’atenció primària la que està saturada”, exposa.

El doctor Sisó afegeix que tenen la percepció que quan un hospital està saturat “hi ha molta preocupació a nivell social i polític i quan ho està una xarxa de CAP, no n’hi ha tanta”. “Hauríem d’analitzar les causes d’aquesta diferència i pensar què s’ha fet en la darrera dècada en l’atenció primària, on no s’ha invertit prou”, apunta.

PCR i ‘gestors covid’

Acompanyada de més recursos, el doctor Sisó veu una molt bona mesura incrementar les proves PCR per establir la cadena de transmissió el més lluny possible. El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va afirmar que augmentarien la capacitat de proves PCR a 30.000 diàries per estendre-les als contactes. “Tenim la percepció per primera vegada que hi ha un pla i que no anem improvisant i ens n’alegrem”, afirma.

Sobre els 500 ‘gestors covid’, que Salut va anunciar fa dues setmanes i que s’espera que en la propera es comencin a incorporar als CAP, el president de la CAMFiC afirma que la primària els necessita “immediatament” i que els espera “amb els braços oberts”. Aquests professionals, que seran els encarregats d’identificar els contactes estrets d’un cas positiu, representen una figura “volguda, desitjada i molt necessària”, recalca. També valora que estiguin als CAP perquè els metges de família coneixen l’entorn dels pacients i n’espera una feina “molt eficient”.

El doctor Sisó afirma que el sistema de rastreig “no ha funcionat en les darreres setmanes” i que l’absència del seguiment dels contactes ha estat “la norma”. El president de la societat científica diu que els metges de família han fet el rastreig dels contactes de pacients “per responsabilitat” i fa notar que el ‘cognom’ de la seva especialitat, medicina familiar i comunitària, va precisament d'”entendre les persones malaltes que interactuen amb la societat”. Ara bé, el doctor Sisó assenyala que la primària ha fet el rastreig de contactes “fins allà on ha pogut” i subratlla que aquesta vigilància correspon a Salut Pública, que s’ha de reforçar “el màxim”.

“La videoconsulta no serveix per a tot ni per a tothom”

Aquest metge de família afirma que els CAP han d’anar recuperant l’activitat presencial “com més aviat millor” sobretot pel control de les malalties cròniques, que es poden desestabilitzar. El doctor Sisó remarca que, si bé han tingut eines de teleassistència, els metges de família són eficients sobretot amb el seguiment clínic i la comunicació, en què veuen els pacients i els exploren: “La videoconsulta no serveix per a tot ni per a tothom”.

El president de la CAMFiC alerta que un segon confinament de la població seria “catastròfic” des del punt de vista social, econòmic i sanitari i posa èmfasi en el missatge de les autoritats sanitàries i de les societats científiques com la que dirigeix que frenar el virus implica “tota la societat”. “Veuríem complicacions de malalties que fa anys que no veiem”, alerta sobre un eventual segon confinament total.

Catarsi i reivindicació

El president de la CAMFiC confia en la feina de la comissió d’experts per transformar el sistema sanitari, que es va constituir la setmana passada i de la qual forma part, i espera que doni un “impuls profund” a l’atenció primària, fins ara “menystinguda” a causa de diversos factors, com la desinversió econòmica i en recursos humans; per les condicions professionals o per la poca representació en la carrera de Medicina, analitza.

El doctor Sisó reivindica que la medicina de família catalana és “una de les millors del món” i recorda la “catarsi emocional” en què va convertir-se la vaga d’una setmana del novembre del 2018 per expressar el “patiment del dia a dia des de feia anys” als CAP. “Si volem que el sistema sigui universal, públic, gratuït i equitatiu cal posar el pacient al centre i l’atenció primària com la porta d’accés”, diu. La CAMFiC va presentar l’any passat un decàleg dels reptes de futur de la medicina de família, en què demanava, entre altres, desburocratitzar la consulta o més autonomia de gestió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa