El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya investiga si els usuaris de la pastilla anti-VIH estan protegits de la Covid-19
  • CA

Un equip investigador dels centres BCN Checkpoint i el BCN PrEP·Point, gestionats per l’ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida i dirigits a la comunitat LGTBI, ha iniciat un estudi per determinar si els usuaris de la pastilla PrEP, que protegeix de possibles contagis del virus VIH, estan protegits davant de la Covid-19, segons ha pogut saber ‘El Món’.

La PrEP ja està coberta pel sistema sanitari públic des del novembre passat, després que el govern espanyol incorporés la pastilla a la cartera de serveis públics. El Departament de Salut va xifrar aleshores en 2.500 els catalans que es poden beneficiar d’aquesta pastilla, que s’ha demostrat clau per reduir el número de contagis de VIH. La pastilla està indicada generalment per als grups de persones amb risc d’exposició al virus.

Ara es vol determinar si aquestes persones també estan protegides del nou virus gràcies a la PrEP. L’objectiu de l’estudi actual és avaluar la freqüència d’aparició dels signes i símptomes del Covid-19 entre els usuaris dels centres, estudiar l’abast de la transmissió persona a persona, i caracteritzar els signes i símptomes d’aquesta infecció, la seva evolució i la seva possible relació amb l’ús de la PrEP.

El centre va enviar dimecres l’ enquesta als usuaris dels dos centres anunciant la posada en marxa la nova investigació sota el títol “Incidència de la infecció viral respiratòria amb SARS-CoV-2 a usuaris de la Profilaxi Pre-Exposició (PrEP) contra el VIH, factors de protecció davant de la Covid-19”.

L’investigador principal de l’estudi és Pep Coll, especialista en medicina familiar i comunitària, membre de la Fundació lluita contra la SIDA i l’Institut de recerca de la Sida-IrsiCaixa. L’estudi l’ha aprovat el Comitè Ètic de Recerca Clínica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol segons la legislació vigent, la Llei de recerca biomèdica 14/2007.

D’acord amb la presentació de la investigació, a la qual ha tingut accés ‘El Món’, actualment s’estan explorant diversos medicaments per al tractament de la Covid-19, basant-se en proves in vitro i extrapolades. Els promotors de l’estudi diuen però que no es disposa de dades controlades per donar suport a l’ús de qualsevol d’aquests productes i l’eficàcia és desconeguda.

Entre els tractaments que s’estan estudiant, hi ha fàrmacs coneguts per actuar en la maquinària de replicació d’altres virus similars als SARS-COV-2, com ara els inhibidors de la transcriptasa inversa emtricitabina i tenofovir disoproxil, components actius de la PrEP.

Segons els autors de l’estudi, en l’actualitat el major nombre de persones que reben PrEP a l’Estat espanyol ho fan a través dels centres BCN Checkpoint i BCN PrEP·Point, els dos ubicats al carrer Comte Borrell de l’Eixample de Barcelona, i per això han assenyalat les possibilitats de realitzar una investigació d’aquestes característiques des de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa