El català no aixeca el cap en les sentències dictades a Catalunya

L’any 2018 només 18.697 sentències van ser redactades en català d’un total de 243.008

El català continua sent una llengua residual en les sentències que es dicten a Catalunya, tal i com mostren les estadístiques exposades aquest dijous al Parlament de Catalunya per part del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos. L’any 2018 només 18.697 sentències van ser redactades en català d’un total de 243.008, la qual cosa suposa un 7,69%, mentre que les dictades en castellà representen més del 92%.    

Segons la memòria del 2018, “no hi ha cap mesurament dels actes orals realitzats en català, però l’ús a judicis, vistes, compareixences i declaracions és superior a l’ús escrit en les sentències”.

Dades que conté la memòria del TSJC del 2018 sobre el català

Dades que conté la memòria del TSJC del 2018 sobre el català

La mateixa memòria especifica que el Departament de Justícia manté a disposició dels òrgans judicials les eines necessàries per traduir documents, així com el Portal Jurídic LexCat, on s’ofereix en llengua catalana la legislació estatal més rellevant, i els cursos de llengua catalana i llenguatge jurídic català per a jutges i tot el personal de l’administració de justícia.

 

Durant la seva compareixença, Barrientos ha dit que la sala de govern del TSJC “no té a les seves mans modificar” l’escenari sobre l’ús del català ni tampoc “cap capacitat per indicar als jutges ni suggerir ni recomanar que facin servir una llengua o una altra” perquè poden “treballar en la llengua amb les que se sentin més còmodes”.

 

Comentaris (5)
Josep el rebel Fa 20 dies
No ens enganyem. Això és un dels resultats dels més de 300 anys que porta Espanya imposant l'espanyol i marginant discriminant i excloent el català.
Max Fa 21 dies
Fa temps que he deixat de parlar (i, tant com puc, llegir i escoltar) la llengua de l'invasor. He detectat quins establiments del barri retolen i atenen en la llengua del país i els demés com si no existissin.
MUSEU DEL BARÇA Fa 21 dies
Sabeu que les visites guiades al museu del Barça, no es poden fer en Català?, nomes en Español, i Angles. algú amb pot explicar perquè?
Llibertat per als presoners polítics Fa 21 dies
I d'Andorra que en pensen? Si els preguntessin si creuen que la llengua catalana és una nosa per a "Espanya", que creieu que dirien? Nosaltres a la nostra, ningú farà res per nosaltres, per això és tant important seguir endavant. Ànims.
Sentit comú i pràctic. Fa 21 dies
Acaben de trucar al telèfon els de endesa, com que no he deixat de parlar amb català i ells amb castellà m'han penjat ells, el telèfon. continuaré així, la meva llengua es el català i el castellà l'ignoro. Crec que hi tinc tot el dret. Ho comento per tal de sumar esforços plegats i donar idees per evitar la colonització que estem sotmesos.