El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El català no aixeca el cap en les sentències dictades a Catalunya
  • CA

El català continua sent una llengua residual en les sentències que es dicten a Catalunya, tal i com mostren les estadístiques exposades aquest dijous al Parlament de Catalunya per part del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos. L’any 2018 només 18.697 sentències van ser redactades en català d’un total de 243.008, la qual cosa suposa un 7,69%, mentre que les dictades en castellà representen més del 92%.    

Segons la memòria del 2018, “no hi ha cap mesurament dels actes orals realitzats en català, però l’ús a judicis, vistes, compareixences i declaracions és superior a l’ús escrit en les sentències”.

Dades que conté la memòria del TSJC del 2018 sobre el català

Dades que conté la memòria del TSJC del 2018 sobre el català

La mateixa memòria especifica que el Departament de Justícia manté a disposició dels òrgans judicials les eines necessàries per traduir documents, així com el Portal Jurídic LexCat, on s’ofereix en llengua catalana la legislació estatal més rellevant, i els cursos de llengua catalana i llenguatge jurídic català per a jutges i tot el personal de l’administració de justícia.

Durant la seva compareixença, Barrientos ha dit que la sala de govern del TSJC “no té a les seves mans modificar” l’escenari sobre l’ús del català ni tampoc “cap capacitat per indicar als jutges ni suggerir ni recomanar que facin servir una llengua o una altra” perquè poden “treballar en la llengua amb les que se sentin més còmodes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa