Capellades, l’altra zona zero

La residència del municipi va fer disparar les alarmes de la perillositat del COVID 19 en aquests centres

Capellades. Diuen que no has tingut infantesa si l’escola no t’ha portat d’excursió al Museu Paperern del municipi. És divendres. Un quart d’onze del matí. Al Passeig Concepció, just davant la residència geriàtrica s’aturen vehicles de bombers, mossos, policia local i agents rurals. Sirenes, llums i aplaudiments. És un homenatge als treballadors del centre que es deixaven veure rere un uniforme de protecció i responien amb més aplaudiments. Han patit de molt aprop la sotragada del brot del COVID 19. Divendres comptabilitzaven 23 morts i 2 dues més del centre de dia, 9 de les quals haurien estat per mort natural. Capellades ha estat l’altra zona zero, la que quedava amagada rere les xifres hospitalàries. El seu cas va fer saber a les administracions la bomba de rellotgeria que suposaven les residències geriàtriques per aquest coronavirus que assetja amb virulència les persones grans. El cas de Capellades mostra el desgavell amb què les administracions van treballar la contenció de pandèmia. 

“Són dies molt durs”, comenta a El Món  l’Eva Chaparro, directora del centre que dijous enterrava la seva mare. Sobre la taula del seu despatx hi tenia el requeriment de Fiscalia Provincial de Barcelona que reclamava els papers per a la investigació de les morts. Roman tranquil·la. De fet, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat el cas, i la territorrial de Barcelona ha de fer les mínimes diligències d’investigació. Va ser la primera residència que va emetre un comunicat explicant com s’estava acarnissant el virus entre els seus residents i el seu personal. Vint i una han estat de baixa. Segons l'alcalde Capellades i patró de la fundació que regenta el centre, Salvador Vives, va coincidir el cas amb els denunciats per la UME a Madrid d'haver trobat avis morts. 

En aquest sentit, Capellades va ser l’alarma de les bombes de rellotgeria que suposaven les residències geriàtriques.  Aquest dissabte el balanç confirmava la magnitud de la tragèdia amb un total de 646 morts per covid-19 a residències de gent gran, segons Afers Socials. A més, hi ha 1.261 diagnosticats, 258 hospitalitzats i 191 residències ja estan afectades que reblen el clau de la morbilitat d’aquest virus. Capellades va ser el primer toc que va rebre el Govern sobre el risc que planava en les residències. A més, tot i no ser un municipi confinat sí que la seva biosfera és la Conca d’Òdena. Al capdavall, l’Hospital de Referència de la residència és el d’Igualada,  fins ara absolutament col·lapsat pel brot. Una situació que va fer esverar encara més l’alarma. “Amb un centenar d’interns, i amb les visites que reben, vés a saber la traçabilitat del virus”, apunta l’Eva. “Cal fer tests a tothom”, reclama.

La residència és propietat la Fundació Privada Consorts Guasch amb un patronat presidit per l’alcalde.L’Eva i l’alcalde seuen cansats al despatx de la directora. “Ha estat molt complicada la gestió de tot plegat”, comenta l’alcalde que insisteix en que la Residència ha informat en tot moment de la crisi. “Pensa que al poble la gent gran es vol quedar a  casa i quan ingressen a la residència són molt grans i que difícilment es podrien valer per ells mateixos”, subratlla l’alcalde. “Per  la vulnerabilitat dels seus pacients el virus ha causat aquest efecte”, conclou l’Eva. Segons la directora, es pot pensar que podrien haver mort d’alguna altra causa -no es feien proves del COVID 19- però sí que tenien el mateix quadre de símptomes”.

 

Personal de la residència entren material el matí de divendres

Personal de la residència entren material el matí de divendres Quico Sallés

L’ambient a la residència ara és de confinament total. Hi ha 13 residents absolutament aïllats. Les visites no són permeses. Tot són mesures i protocols de protecció  com que cal tornar-se a fregar les mans embolicades amb guants per treure un cafè de la màquina. La Jessica, infermera atenta i de Vilafranca del Penedès, és l’encarregada de telefonar cada dia a les famílies per passar el comunicat de l’estat del resident. També comunica les morts i si algun familiar vol anar a veure el finat. “Normalment no vénen perquè són població de risc altíssim; pensa que els residents tenen edats molt avançades més de noranta i els fills tenen 70 anys”, argumenta. “Una resident va morir amb 103 anys”, afegeix l’Eva. Per humanitzar el comiat, la residència fa sortir els ferètres dins el cotxe fúnebre pel jardí. Així la família el pot veure camí del cementiri en un entorn de més proximitat i natural complint el protocol de seguretat

 

La queixa de la residència de manca de material de protecció i de profilaxi davant aquest virus. “Fins diumenge al vespre no vam rebre material de protecció o gel , i encara… perquè les mascaretes que només haurien de tenir un ús de 12 hores les reciclem amb un esterilitzador i les reaprofitem”, lamenta l’Eva. Exactament, la mateixa queixa que la residència Atzavara de Sant Joan de Vilatorrada, on havien mort 5 de 45 residents, que fins dilluns no van arribar 25 kits, però des de la Diputació de Barcelona. El sindicat CCOO Sanitat de l'Anoia denunciava també divendres que s’havien registrat "més de vint persones residents mortes" a la residència AMMA de Vilanova del Camí, municipi confinat i a tocar de Capellades.

La gent de Capellades, però, mostra tanta sorpresa com temor pel cas de la residència. Així mateix, també hi ha capelladins que es mostren tranquils perquè “de moment, el virus no s’ha escampat més enllà de la residència”. “I mira ja em veus”, comenta aquest capelladí que no vol dir el seu nom que no porta ni màscara ni guants mentre passeja el gos pel centre del poble. Un altre veí, en Carles, explica a El Món que es va quedar “astorat” amb la notícia perquè la residència “té bona fama”. “És que amb aquest virus no sé pas on anirem a parar, i més, la gent que hi ha és molt gran i tenia molt riscos”, es consola. Un veí que viu just davant la residència explica des del balcó on ha sortit a fumar que ha estat una gran “putada” perquè “aquest virus és un mal bitxo”.

“Jo dono la volta i no passo pel davant”, comenta la Carme i un senyor passa enganxat a l’altre vorera per evidenciar la llunyania amb el centre geriàtric. Són dues mostres del temor que genera el contagi del COVID 19 alenat pel confinament dels seus veïns i el tancament de quatre municipis de la Conca. De fet, al davant d’una façana funcional amb un enrajolat amb la Puríssima Concepció, hi ha un precinte de la policia. La mateixa policia que divendres homenatjava amb l’alcalde i dos regidors, l’Àngel Soteras i en Jaume Solé. La situació a Capellades ha estat brutal. I a l’homenatge s’hi van afegir els veïns que feien cua a la farmàcia i al supermercat que hi ha just al davant. El basar xinès estava tancat per vacances abans d’esclatar la crisi. Rere el rètol encara s’hi veuen les disfresses de Carnaval. Quins temps aquells que el país era una festa.

El rètol de vacances d'un basar xinès molt a prop de la residència de Capellades

El rètol de vacances d'un basar xinès molt a prop de la residència de Capellades Quico Sallés

 

Comentaris