Brussel·les vol un mapa unificat de zones de risc

La CE demana als governs que no prohibeixin l'entrada a cap europeu i que prioritzin els tests a les quarantenes

Brussel·les ha proposat resoldre la descoordinació de les restriccions de mobilitat entre els estats de la Unió Europea amb un mapa unificat de zones de risc. La Comissió Europea ha demanat aquest divendres als governs europeus que segueixin l'anàlisi de risc del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (l'ECDC, per les seves sigles en anglès) a l'hora d'imposar limitacions a les entrades des de zones vermelles. L'executiu europeu també ha reclamat als països de la UE que no prohibeixin l'entrada a cap ciutadà europeu i que prioritzin els tests a les quarantenes.

Amb tot, l'eurocomissària de l'Interior, Ylva Johanson, ha remarcat que no veu "necessari" imposar restriccions a la mobilitat per a les zones vermelles, però ha donat llum verda als governs europeus per fer-ho.

L'ECDC publica setmanalment un mapa d'Europa amb les zones de risc en funció del nivell de contagis a cada regió. Tanmateix, cada govern fa el seu propi anàlisi de la situació epidemiològica als països de la UE i decideix quines restriccions de mobilitat aplica per la covid-19, com quarantenes o proves PCR obligatòries.

Això ha generat inquietud en algunes capitals europees. Per exemple, al govern francès de Jean Castex hi ha malestar pel fet que Bèlgica hagi classificat a París com a zona vermella, mentre l'ECDC considera que només és zona taronja.

 
 

Comentaris