Bargalló defensa que les escoles seran "el lloc més segur pels alumnes fora de casa"

El conseller d'Educació s'ha reunit amb Quim Torra, els directors d'escoles de Primària juntament amb Aragonès i Vergés

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat aquest dilluns que la clau per mantenir la seguretat sanitària a les escoles durant aquest curs és l'estabilitat i estanqueïtat dels grups-classe. Així, segons les autoritats educatives, que els alumnes només tinguin contacte directe amb els companys de la seva classe i no amb la resta de l'escola és més important que el número d'alumnes per aula en si mateix. Respecte les activitats extraescolars, on es poden barrejar alumnes de diverses classes i escoles, Bargalló ha remarcat la importància de seguir les mesures de seguretat tradicionals com mascareta, distància, neteja de mans i desinfecció d'espais.

Bargalló ha insistit que "els grups de convivència estables i l'estanqueïtat" fan que "l'escola sigui el lloc més segur pels alumnes fora de casa". "Les escoles són un lloc segur perquè necessitem que puguin fer la seva feina educativa", ha dit, tot afegint que la societat no es pot permetre que tota una generació no tingui la formació adequada al seu centre i en contacte directe amb el professorat. "Serà un curs diferent, però l'hem de fer millor, canviant, matisant, posant i traient mesures, serà de constant adaptació, però l'escola ja està acostumada a adaptar-se", ha afirmat el conseller.

L'objectiu és que hi hagi un màxim de 20 alumnes per aula a Educació Primària, xifra que actualment superen un 30% de les aules dels centres públics. La xifra d'ESO i de l'escola concertada no es coneix encara, però Bargalló ha destacat que també han baixat i ha remarcat que el més important, més que el número d'alumnes per grup, és la seva estabilitat. De fet, ha dit que els alumnes amb necessitats educatives especials també seguiran integrats dins dels seus grups estables.

"Venim de ràtios molt altes, conseqüència de les retallades i canvis demogràfics des del 2010, però amb els moviments demogràfics actuals i la inversió en professorat tenim una majoria de ràtios molt baixes", ha dit. "Treballarem perquè a tots els llocs on sigui possible disminueixi la ràtio, però no ens obsessionarem amb la xifra, sinó en la seguretat, higiene, ventilació, estanqueïtat", ha afegit.

El fet que els grups hagin de ser estables no significa que no puguin ser d'edats diferents, com pot passar en escoles rurals petites o centres amb projectes educatius innovadors que ja abans de la pandèmia treballaven d'aquesta manera.

D'altra banda, i per mantenir les ràtios baixes, Bargalló ha dit que cada centre que requereixi espais fora del seu edifici en podrà disposar.

Aquesta estabilitat i estanqueïtat de grups es pot trencar en les activitats extraescolars, tant dins com fora dels centres. Bargalló ha recordat que el Departament no és responsable directe de l'organització d'aquestes activitats, sinó que ho són els ajuntaments, empreses privades, entitats o les AFA. Segons el conseller, els alumnes també tenen dret a fer aquestes activitats, però s'han de fer amb les màximes garanties sanitàries, que s'adapten a cada tipus d'activitat i que ja estan protocol·litzades.

D'altra banda, la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha explicat que actualment hi ha set casos positius confirmats entre el personal de sis centres educatius. Dos casos són a l'escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que és l'única que començarà el 17 de setembre, tres dies més tard que la resta, ja que la quarantena dels docents s'acaba el dia 16. El 18 de setembre començaran les classes a l'institut Jaume I, de Salou (Tarragonès), on un alumne d'un cicle formatiu de navegació a vela, que va començar fa uns dies, ha donat positiu.

Símptomes per no portar l'alumne al centre

En una comunicació dels departaments d'Educació i Salut s'informa dels símptomes amb els que els alumnes no poden accedir al centre. Així, s'especifica que si un nen menor o igual a 14 anys té febre o febrícula, tos dificultats per respirar, mal de coll, congestió nasal, vòmits o diarrees, mal de cap, malestar i dolors muscular no pot anar a classe. Per als majors de 14 anys s'hi afegeixen els calfreds i l'alteració del gust o l'olfacte.

En línies general s'estableix que un alumne no pot accedir al centre amb una temperatura superior a 37,5 graus, tot i que Bargalló en roda de premsa ha parlat de 37,2. En aquest sentit, ha fet una crida a la coresponsabilitat i ha dit que els pares han de prendre la temperatura als fills, tot i que també es farà als centres.

El curs escolar començarà amb 1.587.395 alumnes, 9.451 menys que l'anterior

El curs 2020-2021 tindrà 1.587.395 alumnes a tot el sistema, públic, privat i concertat, i en totes les etapes educatives, 9.451 menys que el curs anterior. Tot i això al règim general hi ha 12.098 alumnes menys, amb un abaixada de 3.954 a P3 i de 12.163 a primària. En canvi, pugen en 1.454 a secundària, en 591 a batxillerat i en 2.420 a Formació Professional. El conseller, Josep Bargalló, ha afirmat que la davallada era la prevista per la baixada de la natalitat i la mobilitat. D'altra banda, s'han fet 8.162 noves contractacions, de les quals 5.321 són docents, 1.265 personal d'atenció educativa, 1.239 de monitoratge i 337 d'administració i serveis. Un total de 800 professionals han rebut la baixa a la pública per col·lectiu vulnerable.

Torra: "És hora de tornar a l'escola i estem preparats"

Quim Torra (Govern)

Quim Torra (Govern)

 

"És hora de tornar a l'escola i estem preparats". Així s'ha expressat aquest dilluns a través de Twitter per la seva banda el president de la Generalitat, Quim Torra, després de reunir-se amb directors d'escoles de Primària. A la tarda ho farà amb els dels instituts. Torra ha assegurat que Educació i Salut "han treballat per donar seguretat i confiança a pares, professors i alumnes". "És un servei públic essencial. Ens hi juguem molt com a país", ha afegit. Per la seva part, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha indicat que el curs 2020-2021 és un "gran repte col·lectiu", però ha assegurat que "les escoles estaran obertes i seran segures". Aragonès ha participat també a la reunió juntament amb els consellers Josep Bargalló i Alba Vergés.

"Posem l'educació al centre i el bé dels alumnes al capdavant", ha afegit el vicepresident via Twitter.

Un sindicats de professors reclama que es facin PCR

D'altra banda, el sindicat de professors ANPE ha reclamat aquest dilluns proves PCR per a tots els docents. "Només així podrem iniciar el curs amb uns mínims de garanties i seguretat", avisa en un comunicat l'entitat, que es queixa que el Departament d'Educació els comuniqui una formació obligatòria sobre covid-19. "Molt exigir i poc complir. Senyora Bargalló, senyora Vergés i altres membres del Govern de Catalunya, amb tot això no n'hi ha prou! És responsabilitat seva actuar ja!", ha assegurat ANPE, que lamenta que el Departament "es va passar bona part del confinament prometent menys ràtios i més docents per a aquest curs i tot han estat mentides".

 

Comentaris