Arxivada la denúncia contra Tous

El jutge considera que l'elaboració de les peces amb la tècnica del farciment compleix la legislació

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha arxivat la denúncia de la fiscalia contra la marca de joieria Tous pels delictes de publicitat enganyosa, estafa continuada, falsedat documental i corrupció en els negocis, en relació amb la composició de determinats articles de joieria. El magistrat conclou que els fets no es poden considerar delicte ja que el seu procés d'elaboració compleix amb la llei que permet que els articles fabricats amb ''electroforming'' poden contenir un nucli no metàl·lic. Tampoc no considera que s'hagi pogut fer publicitat enganyosa ni falsedat documental perquè s'ajusta al reglament de metalls preciosos.

El jutge Santiago Pedraz considera que Tous, elaborant les joies de plata amb la tècnica ''electroforming'', és a dir, amb un component metàl·lic al seu interior i la plata de primera llei a l'exterior, no constitueix delicte perquè en els certificats que es lliuren als compradors amb la peça ja es fa constar que els articles fabricats amb aquest procés poden contenir aquest nucli amb la finalitat de conferir estabilitat, i així ho preveu la legislació, argumenta el jutge.

Pedraz també descarta el delicte d'estafa perquè considera que en cap moment els anuncis de les joies diuen al comprador que són de ''plata massissa'', i per això creu que no hi ha engany. Tampoc no considera que hi hagi publicitat enganyosa ni falsedat documental amb el certificat de l'empresa que realitza els contrastos i que s'ajusta al legalment de metalls preciosos. Per últim rebutja el delicte de corrupció entre particulars, ja que no consta cap dada, diu el jutge, que avali el suborn.

La resolució judicial relata que els fets que han provocat aquestes actuacions van començar per una denúncia de l'associació Consujoia, presentada a Còrdova el desembre de 2018. El març de l'any passat, la fiscalia de Còrdova va iniciar les diligències d'investigació, inhibint-se després a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que el novembre de 2019 va presentar la denúncia davant del jutge.

La resolució no és ferma i les parts poden presentar recurs.

 
 

Comentaris