Arrels tem que "centenars" de persones acabin al carrer quan tanqui l'alberg de Colau

L'entitat considera que el dispositiu està acollint persones que no responen al perfil de sense llar

El portaveu de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, desconeix les particularitat del macroalberg municipal obert a la Fira de Barcelona per confinar persones vulnerables, però tem que hi podria estar acollint un perfil d’usuari que transcendeix el de sense llar. “No en sabem res  perquè preguntem i no ens responen”, lamenta en declaracions a ‘El Món’.

Aquesta entitat considera que el macroalberg és ara una mena de gran sala d’espera per a un volum important de gent que, en cas de tancar les portes el dispositiu, es podria trobar per primera vegada al carrer. “El macroalberg està frenant l’arribada de gent al carrer: què pasarà quan tanquin?”, es pregunta Busquets. L'ajuntament té previst tancar els dispositius d'emergència entre juny i setembre.

Més info: L’alberg de Colau a Montjuïc reclou els usuaris en un ambient carcerari

Busquets opina així perquè des de la fundació tenen “la sensació que el perfil d’usuari no és el de carrer, carrer, sinó el de gent que vivia en pensions, que no pot pagar habitacions o de persones que no han pogut sortir de la ciutat; és un perfil del qual la nostra fundació no en té coneixement”.

La fundació va fer el 14 de maig de 20 un recompte de persones que dormen al carrer a Barcelona. El resultat va ser de 1.239 persones localitzades, una xifra semblant a la de l’any passat. Aquesta vegada, però, l’entitat remarca que s’han creat 620 places d’emergència a la ciutat, això vol dir que hi hauria centenars de persones més en situació de carrer que, en el context d’estat d’alarma, s’han pogut resguardar de forma temporal.

Més info: Veus d'ERC i JxCAT reclamen explicacions a Colau sobre l'alberg de Montjuïc

Busquets entén que hi hagi persones al carrer que no hagin volgut acollir-se a les opcions del macroalberg i defensa que algú pugui decidir “lícitament que és una mala decisió anar-hi”. Les xifres del recompte reforcen la idea que el perfil dels usuaris del dispositiu a la Fira de Barcelona és diferent.

Funció social d'hotels i pensions

L’experiència fa pensar que el desconfinament de les persones en aquest espai no es pot fer fins que no reobrin els hotels i pensions on es trobaven. “El que està passant —reflexiona Busquets— mostra que s’ha obviat la funció social que tenen aquests hotels de 10 euros la nit que, malgrat no tenir unes bones condicions higièniques, potser complien una funció social”.

 

Una funció que el portaveu d’Arrels creu que han tingut sempre aquesta mena d’establiments. “Les pensions dels barris no eren per a turistes —segueix Busquets—, sinó per a gent local; el problema ja el vam tenir fa anys quan aquests pensions es van reconvertir per als turistes i els locals es van quedar sense lloc on anar”.

Més info: La mirada sobre la pandèmia tancat en un alberg: "El virus m’ha arruïnat la vida"

El portaveu de l’entitat veu difícil que serveis socials puguin absorbir tota la necessitat d’ajuda que ara caldrà: “No tindrà la capacitat suficient, no podran, la única manera és reobrir aquestes pensions i hotels que tenen aquesta funció social”.

L’Ajuntament ha anunciat per aquest dijous la compareixença de la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, per explicar el balanç de funcionament dels dos primeres mesos dels Serveis Socials municipals des de l'inici de l'estat d'alarma amb motiu de la Covid-19. Es preveu que en aquesta compareixença parli del macroalberg de la Fira de Barcelona, després que dilluns l’assumpte es tractés també a la comissió de Drets Socials.

 

Comentaris