Aïda Gascón: “Hi ha taurins que entendrien prohibir el bou embolat o capllaçat”

Entrevista amb la portaveu d’AnimaNaturalis sobre la prohibició dels correbous

Aïda Gascón (Barcelona, 1984) , directora d’AnimaNaturalis, va explicar aquesta setmana a les portes del Parlament, en nom dd’una desena d’entitats animalistes, que s’obria una nova etapa a Catalunya. Si el 2010 la lluita d’anys va culminar amb la prohibició de les corrides de toros, ara és per assolir prohibir els correbous. En aquesta entrevista n’explica els motius. Sense sectarismes, Gascón es mostra disposada a negociar amb institucions i animalistes, com a mínim per aturar espectacles com el Bou embolat o capllaçat. També apunta a ERC i JxCAT. 

 

 

-Vidreres és l’oportunitat d’or per acabar la feina començada el 2010 amb la prohibició de les corrides?

 

O per començar-ne una altra, un altre procés diferent. El debat curses de braus i correbous s’havia de separar. La societat i els partits et permeten avançar fins on et permeten, i al 2010 teníem un espectacle que la societat catalana rebutjava i tenies suports- tot i que la votació al Parlament va ser ajustada-. Però els correbous al 2010 era una qüestió desconeguda. Fins i tot pels animalistes. No sabíem quants se’n feien ni de quina manera. Hem estat 10 anys investigant a les terres de l’Ebre, i ara ja tenim informació.

 

-Quants se’n fan?

 

457 cada any. Sabem els municipis, les modalitats, les vulneracions de la llei més habituals o els accidents. Tenim el debat social guanyat, entenem que la societat catalana està perplexa perquè després de 10 anys les corrides estan prohibides i no els correbous. Creiem que ha arribat el moment d’iniciar el debat a les institucions i, sobretot, al Parlament.

 

-Heu tingut algun èxit aquests 10 anys?

 

Sí, a més d’investigar, hi han hagut diverses inicitiaves que han prosperat.Fa cinc anys que Anima Naturalis, ICV i Açó van fer una recollida de signatures per donar conèixer que al barri de Llefià de Badalona s’hi feien vaquetes. Molta badalonins ni ho sabien. Amb l’entrada del govern de Dolors Sabater es van lliurar les signatures i es van prohibir les vaquetes. Lex Animal a Girona va assolir prohibir la empaitada d’ànecs i els correbous de Roses, així com els d’Olot, amb Fundació Fauna que va impulsar una consulta municipal, o Torroella de Montgrí. Les iniciatives han prosperat fora de les Terres de l’Ebre.

 

-I per què?

 

A Terres de l’Ebre estan organitzats. Hi ha penyes taurines que tenen socis, diners i subvencions. A la resta de Catalunya no hi ha penyes. Només a Vidreres, amb 33 anys d’antiguitat. A Cardona hi ha tradició, diuen que és el principi de tots els espectacles amb bous. Les penyes, amb molt suport dels ajuntaments, i són molt bel·ligerants. Sembla que els hi vagi la vida. Hi ha un negoci darrera.

 

-Subvencions?

 

No hi ha xifres oficials. Hem d’anar escarbant. Sabem que Amposta, Deltebre o Ulldecona hi destinen 70.000 euros cada anys. Si ho multipliquem per 40 municipis que fan correbous són molts diners públics. És com se sostenen les penyes i les festes, tot i que també fan recapte durant l’any amb festes o rifes o actes.

 

-Suport social doncs?

 

És un tema tabú. A Terres de l’Ebre ningú pot dir que està contra els correbous perquè sinó al teu fill li poden fer bulling al col·legi, o no trobis feina, sempre hi ha algú que està vinculat a una penya taurina. Està molt arrelat als pobles. Les iniciatives que hem fet a l’Ebre, sobretot arran de les agressions que vam patir el 2016, hi va haver gent que va sortir en la nostra defensa, però finalment es van fer enrere. Fixeu-vos que van crear entitats com Alternativa a les Festes Taurines de les Terres de l’Ebre que no proposa prohibir els correbous sinó alternatives a la festa taurina. Ara Amposta ha nascut una entitat, “Tots som poble” que vol fer pedadogia i no diuen acabar amb els correbous, sinó amb les modalitats més agressives com l’embolat o el cap capllaçat. Hi ha por i només cal veure com ens van tractar quan vam gravar amb càmares a Mas de Barberans.

IMG 6679

Aïda Gascón ,en un moment de l'entrevista on explica que JxCAT i ERC han de facilitar la prohibició dels correbous Jordi Borràs

-Tot i això, en la presentació d’aquesta setmana al Parlament vau assegurar que volíeu seure amb els taurins; fins i tot  acordar una progressió en les prohibicions…

 

Sí. Vidreres és l’avís. El que ha passat pot passar a qualsevol lloc, com a Cardona. Als correbous és impossible garantir la seguretat de les persones, com els espectadors, i dels animals. Però el més urgent és iniciar el debat al Parlament. Pensem que s’ha de reformar el reglament aprovat el 2010 que regula els correbous. Un text pensat per satisfer els taurins. S’han de prohibir les modalitats més agressives com el bou embolat o capllaçats. Fins i tot, pensem que a les Terres de l’Ebre, hi ha taurins que entendrien que s’haurien de prohibir. És evident que no pots lligar un animal pel cap i arrossegar-lo per terra o posar-li amb foc i dir que no pateix. I s’haurien de restringir les vaquestes o els encierros si és que l’aritmètica parlamentària no ens permet avançar més.

 

 

 

-Heu començat a treballar amb els grups parlamentaris?

 

Sí. La nostra proposta és prohibir els correbous a través d’eliminar l’excepció de la llei de Protecció dels Animals de Catalunya que prohibeix el maltractament animal com espectacle. L’excepció serien les “tradicionals” com les corrides o els correbous. Això implica derogar la Llei 34/2010 que regula els espectacles tradicionals amb bous. Cal tenir present què passa a la resta de l’Estat. El Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional prohibir el sacrifici del toro a les places. S’agafen a una ILP dels taurins que amb el PP, que declara la tauromaquia com un patrimoni cultural immaterial. Ara si hi ha prou majoria, per exemple, una aritmètica entre PSOE i Podemos es podria impulsar el moviment contrari.

 

-Però anem a pams, al Parlament

 

Si veiem que JxCAT i ERC tenen massa por perquè tenen alcaldies a l’Ebre, no entendríem que s’opossesin de regular els correbous. Creiem que estarien a favor de prohibir el bou embolat o capllaçat. Si aconseguim retirar les subvencions i prohibir el bou embolat o capllaçat seria un gran pas. Si s’inicia el debat, el tenim guanyat i haurem avançat cap a què Catalunya sigui 100% antitaurina.

 

-Vostès tenen clara l’estratègia, i segueixen les passes institucionals encara que això comporti molt temps. Què els semblen aquestes accions de suposats animalistes que entren a les granges

 

Fa anys que passen aquestes accions, tot i que a Catalunya s’han intensificat. Aauestes accions s’han fet servir per deslegitimar la lluita dels animalistes. Ens posen a tots al mateix sac. Ara bé, no s’explica que cada any hi ha 7.000 robatoris en granges! Això no indigna a ningú? Sembla que només indignin els 14 conills alliberats d’una granja. El debat del veganisme comença a arrelar, les grans empreses comencen a introduir accions veganes i això incomode a molta gent. D’aquesta manera s’aferren a aquestes accions il·legals o vandàliques per menjar carn amb consciència tranquil·la. És gent jove i casos molt puntuals, però meditàtics. No compartim les formes però és positiu que es visibilitzi les condicions dels animals de granja. El que han aconseguit visibilitzar les entitats no ho hem pogut fer dins la legalitat. L’objectiu no és l’alliberament sinó ser testimonis de la crueltat de les explotacions d’animals. De grangers n’hi ha pocs, ara són explotacions de granja integrada que és l’anti drets laborals o ecològics.

IMG 6732

Aïda Gascón, en un moment de l'entrevista Jordi Borràs

 

 

Comentaris (3)
Xani Fa 4 mesos
Totalment d'acord amb aquesta senyora. Els animalistes, els vegans, els activistes contra el maltractament animal comencen a preocupar. Doncs aneu-vos preparant perquè això és el futur. Molts joves ja no mengen carn i estan contra els correbous i festivitats garrules d'aquest tipus i altres fan activisme contra granges on es maltracta animals i a treballadors. I això és nou a Catalunya però a països més avançats ja ho han superat. Acostumeu-vos perquè les multinacionals fan cas als cli
Ramon Fa 4 mesos
No m'agraden els nostres correbous. Però em sembla molt bé que es vagi amb molta prudència, molta cura i molt de respecte abans no prohibir-los. Ja només faltaria que els fiquéssim dins un mateix sac que la repugnant salvatjada espanyola de les corridas. Això si de cas que ho faci el Toni Soler. Què dic, que ho faci? Ja ho va fer!
adolf Fa 4 mesos
El que no entenc dels animalistes es que tenint en compte que suprimida la corrida el brau desapareix en llibertat, com es que no proposen mesures compensatòries com la creació d'espais naturals on es garanteixi la seva existència i tal com es fa quant una infraestructura afecta un espai natural,en aquest cas s'exigeix una mesura compensatòria.Acabarem amb la corrida, però pitjor desapareixerà el brau ja que no te sentit la seva conservació, sembla que això no els preocupi.
ganxó Fa 4 mesos
No ni haurien tants, si no hi hagués la festa taurina. Pero s'ha de trovar la manera de conservar l' especie . El com no ho se, pero si hi han ganas es pot aconseguir