L'afluència al transport públic augmenta entre un 14% i un 33% en l'inici de curs

Al metro, la demanda ha crescut un 20% entre vuit i nou del matí respecte el dilluns passat

L'afluència de viatgers al transport públic de Barcelona ha crescut aquest dilluns entre un 14% i un 33% en hora punta respecte dilluns passat coincidint amb l'inici del curs escolar, segons dades de Renfe, TMB i FGC. A Rodalies, la demanda ha estat del 57,1% en comparació amb el mateix dilluns de l'any passat i ha estat un 20% superior respecte el volum de viatgers registrat fa una setmana. En aquest sentit, Renfe espera tancar la jornada amb 230.000 viatgers. A TMB, el nombre d'usuaris, s'ha elevat un 14% en relació al dilluns passat fins a les nou del matí i s'ha enfilat fins al 20% en la franja de vuit a nou. A les línies metropolitanes de FGC, la demanda ha estat un 33,6% superior a la del dilluns passat, fins a les 44.116 validacions.

Segons han explicat fonts de Renfe, la franja de l'hora punta s'ha desenvolupat amb normalitat a les andanes i passadissos, on els usuaris han transitat de forma ordenada i sense incidències. Només s'ha registrat un incident en un tren de l'R4 que cobria el trajecte entre Sant Vicenç de Calders i Sant Sadurní, que ha circulat fora del seu horari per actes vandàlics entre Vilafranca del Penedès i La Granada.

En concret, el comboi ha topat amb uns pedres i fustes provocades intencionadament i causant una avaria mecànica en el tren, que ha hagut d'aturar-se a La Granada, segons la companyia. El següent tren també ha trobat més objectes sobre la via i ha perdut uns 20 minuts. Segons Renfe, a partir de dos quarts de deu del matí el servei ha quedat normalitzat. D'altra banda, a Sants, una de les escales mecàniques situada entre les vies 7 i 8 s'ha avariat però el flux de clients ha estat normal i sense causar aglomeracions.

Per la seva banda, a TMB l'augment de l'afluència ja s'ha notat des de primera hora coincidint amb l'inici del curs escolar. Fins a les vuit del matí, el passatge al metro ha crescut un 10% comparat amb el dilluns de la setmana passada, quan encara no hi havia escoles, i fins a les 9 del matí l'increment ha estat del 14%. Entre vuit i nou del matí, l'augment de la demanda s'ha accentuat un 20%.

 

Segons l'operador, però, quan més s'ha notat l'increment de passatgers ha estat entre nou i deu del matí, amb un 29% més de validacions al metro. En total, l'acumulat fins a les deu del matí ha estat un 17% respecte dilluns passat. Per últim, les línies metropolitanes de Ferrocarrils de la Generalitat han registrat 44.116 validacions, que representen el 51,6% en relació al dilluns equivalent de l'any passat, mentre que comparat amb fa una setmana l'augment ha estat del 33,6%.

Dijous passat, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va reiterar la conveniència d'intentar flexibilitzar l'horari laboral i docent amb l'objectiu de destensar el transport públic durant les hores punta i així evitar aglomeracions. Així mateix, va recordar que les mesures d'autoprotecció continuen sent imprescindibles i que la mascareta ha d'estar permanentment col·locada, que cal seguir la senyalització existent a les estacions i que cal evitar converses llargues a l'interior dels vagons.

 

Comentaris