El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un 60% dels beneficiaris dels ajuts de menjador ja han rebut les targetes moneder
  • CA

El Departament d’Educació de la Generalitat ha aconseguit lliurar ja un 70% de les targetes moneder per als ajuts de menjador als consells comarcals i ajuntaments, que actuen de punts de distribució. Es tractaria aproximadament d’unes 100.000 targetes d’un total de 144.000, segons ha explicat en declaracions a ‘El Món’ aquest dimecres el director general d’Atenció a la Família i a la Comunitat Educativa, Juanjo Falcó. De les que han arribat als punts de distribució, entre un 50 i un 60% ja estarien en mans dels usuaris.

El Govern té previst que l’entrega a tot el territori finalitzi aquest dimecres. Aquesta és la idea d’acord amb la previsió planificada per l’entitat bancària que les ha fabricat i que les distribueix a través d’un transportista. S’ha de tenir en compte, però, que l’empresa de transports té els seus efectius reduïts i per tant té “dificultats per a complir la previsió”.

No obstant això, ha apuntat Falcó, “si avui no s’acaba tota l’entrega prevista ho faran dijous, de manera que aleshores ja tindrem totes les targetes a tots els consells comarcals i ajuntaments”. “L’operació és d’una magnitud descomunal —ha afegit—, pel número de targetes, per la quantitat d’institucions que hi ha implicades, per les dificultats del moment i, malgrat que pugui semblar que no hem estat molt àgils en la resposta, tenint en compte tot això, crec que l’operació és un èxit”.

Un cop arriben als consells comarcals o als ajuntaments aquests s’han de responsabilitzar de gestionar la distribució tenint en compte les mesures de seguretat que cal adoptar per evitar contagis de coronavirus. Aquestes mesures les ha de seguir adequadament cada consell comarcal i cada consistori.

Falcó ha explicat que en els darrers dies s’han proposat alternatives a les targetes moneder però ha manifestat que totes van ser estudiades en el seu moment i “per un motiu o un altre les hem anat descartant”.

La història d’un operatiu inèdit

El mateix 13 de març, el primer dia de tancament dels centres escolars quan encara no s’havia declarat l’Estat d’Alarma, es va estar treballant en un sistema de distribució de menús i alguns consells comarcals fins i tot ja ho tenien muntat. A última hora del matí d’aquell mateix dia va començar a córrer la notícia que es decretaria l’Estat d’Alarma. “Això complicaria molt la producció de menús i la distribució i vam descartar el sistema”, ha recordat Falcó.

També es va descartar aleshores fer una transferència bancària per diverses raons. Per una banda, perquè el Departament d’Educació no té les dades bancàries dels 140.000 beneficiaris dels ajuts per menjador, a banda que hi ha famílies que no tenen comptes a disposició de l’administració o bé els tenen embargats. “Si haguéssim optat per la transferència, que hauria estat la via més fàcil, les famílies amb més necessitat segurament no haurien rebut els diners”, ha advertit Falcó.

Descartades aquestes alternatives, es va valorar que si era possible implementar el sistema de targetes moneder —i el dia 13 no en tenien la garantia que es pogués fer—, aquest seria el que garantiria millor que els diners arribessin als beneficiaris. A més, el sistema permet que les famílies disposin de la targeta carregada sense fer cap operació més si es perllonga la situació de tancament de centres.

Durant el cap de setmana del 14 i 15 de març el Govern i l’entitat bancària van estar estudiant si era possible tenir 160.000 targetes en dos dies. L’entitat va estar analitzant si podia garantir amb un temps rècord de tres o quatre dies la producció d’aquestes targetes. “Afortunadament tenien targetes en estoc i el plàstic ja estava fabricat, però després s’havien d’estampar, numerar, distribuir… era una operació molt complicada”, he explicat Falcó. Al cap de cinc dies, apunta aquest responsable d’Educació, “ja hi havia famílies que tenien la targeta operativa i van poder-ne fer ús”.

Falcó també ha defensat que el Departament d’Educació ha tingut com a interlocutors naturals les àrees d’educació dels consells comarcals “perquè són els que gestionen els ajuts de menjador per delegació del Departament, són els que tenen la informació, les dades i coneixen les famílies”.

“Des del minut zero hem tingut una coordinació total amb els consells comarcals, una altra cosa és la comunicació que hagin pogut tenir els consells comarcals amb tos els seus municipis, que no haurà estat fàcil per ells”, ha afegit.

Aquest operatiu ha rebut crítiques d’ajuntaments del PSC i dels Comuns, que han estat contestades pel president de la Generalitat, Quim Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa