200 municipis catalans s’han adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat 2020

La iniciativa reflecteix aquest any l'objectiu d'assolir la neutralitat en les emissions de carboni per a l'any 2050

Fins a 200 municipis catalans s’han adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat 2020. Més enllà dels actes organitzats durant la setmana, aquestes localitats implementaran un centenar de mesures permanents amb l'objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana d’aquest 2020 reflecteix l'objectiu d'assolir la neutralitat en les emissions de carboni per a l'any 2050, recollit en el Pacte Verd Europeu.

L’any passat es van adherir a la Setmana més de 3.100 ciutats i pobles, dels quals 305 eren catalans. Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana, a hores d’ara aquest 2020 es faran prop de 500 activitats entre caminades, activitats relacionades amb la bicicleta, accions relacionades amb el transport públic i activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll. Les accions estan repartides per tot el territori. Enguany, 43 municipis celebraran un dia sense cotxes.

En el marc de la Setmana es pretén estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

També es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles, en particular el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

Altres objectius són potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat en un entorn saludable i relaxat i reflexionar sobre com afecta a la salut l’ús del transport motoritzat, que genera contaminació atmosfèrica i propicia el sedentarisme i la inactivitat física.

Els organitzadors recorden que en les activitats que comporti la participació de grups de persones, serà necessari atendre les recomanacions de les autoritats sanitàries marcades per la pandèmia de la covid-19.

 
 

Comentaris