Zoido apunta que el govern espanyol aturarà l'1-O a través del Constitucional

El ministre "confia" que el tribunal declararà "il·legal" el referèndum i assegura que el seu executiu no actuarà utilitzant la Llei de seguretat ciutadana

 

El ministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, ha assenyalat aquest dimecres que el seu executiu donarà resposta al referèndum per la via del Tribunal Constitucional (TC), i no per altres vies, descartant explícitament la Llei de seguretat ciutadana. Segons ha afirmat als passadissos del Congrés, ell "confia que el tribunal competent" -que en aquest cas és el Tribunal Constitucional- declararà "il·legal" el referèndum "unilateral", i la resposta no vindrà "per la llei de seguretat ciutadana". Zoido apunta en la mateixa direcció que ho han fet en els últims dies fonts del seu executiu, que asseguren que el govern de Rajoy no es planteja l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, un mecanisme lent i complicat, ni contempla per ara altres vies. Segons aquestes fonts, el govern espanyol esperarà a l'aprovació de qualsevol iniciativa impugnable per recórrer al Tribunal Constitucional, que la suspendrà de manera immediata.

 

És el criteri que va exposar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, quan va apuntar que el seu govern en té prou "amb 24 hores" per suspendre les lleis del referèndum i de transitorietat. Una mesura que només pot dictar el Tribunal Constitucional en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució, que estableix que els magistrats estan obligats a suspendre qualsevol acte administratiu dels governs autonòmics per un període inicial de cinc mesos quan el govern espanyol ho demana explícitament en un recurs o un escrit. El govern espanyol contempla també les noves atribucions del Tribunal Constitucional, que permeten que els magistrats –de mutu propi o a instàncies del govern espanyol- imposin multes d'entre 3 i 30.000 euros i puguin suspendre càrrecs administratius dels qui incompleixin les seves sentencies.

 

Comentaris