El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Zapatero: “Superem ja això de ‘la Catalunya enfadada’!”
  • CA

El president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat avui en una entrevista a Rac1 que el malestar generat a Catalunya per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut “es calmarà” perquè “els fets són bastant contundents” i “les coses sempre s’acaben clarificant”. “Superem ja això de la Catalunya enfadada!”, ha sentenciat el socialista.

Segons el president del govern espanyol, Catalunya no té motius per estar empipada ja que en aquests moments “té el seu millor nivell d’autonomia”, “el seu millor sistema de finançament” i “tindrà el millor sistema d’infraestructures”. Unes millores per a Catalunya que, segons el mateix Zapatero, ha hagut de defensar amb partits de la dreta i l’esquerra en contra. “He rebut moltes crítiques i incomprensions per donar suport a l’autogovern de Catalunya”, ha assegurat.

Pacte fiscal i sociovergència

Respecte la proposta electoral d’Artur Mas d’aconseguir un pacte fiscal per a Catalunya, Zapatero ha recordat al convergent el pacte estatutari. “Hem aprovat un sistema de finançament que és el millor que ha tingut mai Catalunya i que és fidel a l’Estatut que Mas va pactar amb mi a la Moncloa, per tant, no puc acceptar que aquest punt es posi en qüestió a la primera de canvi”.

I encara ha afegit: “És la pitjor proposta d’Artur Mas, electoralista i poc responsable perquè el concert econòmic no milloraria el finançament i, a més, és impossible constitucionalment”.

Després de qualificar la relació amb el líder de Convergència de “raonable”, el president espanyol no ha descartat un govern sociovergent. De fet, ha demanat al president Montilla que “guanyem o perdem, el dia següent, siguem en aquesta situació (en referència al moment econòmic) els més respectuosos possibles”.

I, encara que ha reconegut “que el govern català ha tingut problemes perquè eren tres partits”, ha afirmat que serà respectuós amb la decisió que prengui el PSC l’endemà de les eleccions i ha promès que “estarà obert a la col•laboració” amb el nou govern, sigui del color que sigui.

Espanya no serà rescatada

Respecte la situació econòmica espanyola, el president del govern ha descartat un rescat econòmic d’Espanya per part de la Unió Europea. Segons Zapatero aquest no es produirà, com ha passat a Irlanda, perquè aquí “tenim un pla de reducció del dèficit que es compleix escrupolosament”, “tenim un sistema financer dels més sòlids i les caixes s’estan estructurant a bon ritme”.

Zapatero ha assegurat que tot això són “dades objectives”, ara bé, ha reconegut que “tenim que bolcar més esforços a superar un creixement dèbil”. Preguntat doncs per la mala imatge econòmica que arrossega Espanya, ha dit que “tots aquells que alimentin aquesta idea no contribueixen que la situació no es calmi en un temps raonable”. De fet, fins i tot ha arribat a advertir als inversors que han girat la cara a Espanya que s’estan equivocant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa