Xavier Martínez (ERC): “Rufián és un tuitiritero, diu el que li han dit que ha de dir”

Entrevista amb el portaveu dels ‘Ortodoxos’ del partit on avisa que presentaran candidats per a les eleccions a Madrid

Xavier Martínez Gil (Barcelona, 1965) és un militant d'ERC des de fa 10 anys. És economista i Doctor en Dret Tributari. Membre de Sobirania i Progrés té en el seu currículum forma part del pinyol impulsor i organitzador de Barcelona Decideix. Afiliat a la UGT, es va presentar a les primàries d'ERC per ser alcaldable per Barcelona. Ara és portaveu del Col·lectiu Primer d’Octubre que reclama a la direcció del partit complir el mandat del referèndum. Proposaran un document estratègic i es presentaran a primàries si Gabriel Rufian es torna a presentar. Estant esperonats. En diuen els “ortodoxos”. La direcció ja els anomena “crítics”.

 

 

-Els veig animats

 

Estem fent altes al partit i tot!  Tenim 350 inscrits al nostre moviment. Hi ha militants independentistes que quan escolten Gabriel Rufián o Joan Tardà ara ho engegarien tot a rodar. O quan senten que diuen que no s’ha d’anar a la Diada. A la Diada s’hi ha d’anar! Hi hem anat tota la vida i no anirem ara no? Hem d’intentar canviar les coses i fer-ho veure a la direcció del partit.

 

-Vostès no es volen presentar

 

Hi ha molta gent que ens ho demana. Ja farem altres coses. El nostre objectiu no és canviar les persones i posar-ne altres. El 15 de setembre es votarà una executiva i més endavant farem un plenari per decidir l’estratègia política. Ho hauríem de fer a l’inrevés: primer veure cap on anem i després decidir que pot dirigir aquest camí. Presenterem dues persones pel Consell Nacional. La nostra lluita no és procadires, sinó proidees.

 

-De fet, vau anunciar que si bé no presentàveu candidatura sí que presentaríeu un document estratègic

 

En tenim dos. Un d’estratègia política i un d’esmenes reglamentàries. Aquest darrer precisament és per canviar l’ordre de factors. Primer, l’estratègia i després, les persones. És una disfunció que sigui escollit algú i després s’aprovi una ponència que no combregui amb el que ell ha dit. Així com incorporar gent que ha proposat esmenes a la ponència política. Seria el més lògic.

 

 

-Així que res d’intentar l’assalt a la direcció

 

No. Primer que dins la candidatura única per dirigir la formació hi ha sensibilitats diferents. Això és notori. No és el mateix Lluís Salvador que Marta Vilalta. Nosaltres com que no som sectaris, recomanem la llibertat de vot però que sigui crític.  Aquest vot crític pot adquirir diferents formes, a criteri de cada persona militant, que pot anar des de l'abstenció (entesa com a un vot negatiu atès que no hi ha més que una candidatura), el vot en blanc (ja que desconeixem quin serà el document d’estratègia política que s’haurà d’aprovar en la convocatòria del Congrés conseqüent) o, fins i tot vot nul o la no votació d’aquells candidats més allunyats del mandat de l’1 d’octubre i de la Ponència Política. Deixa una creueta en blanc també és un vot crític. No tenim l’opció del no, perquè no hi és.

 

 

-Però escolti, vostès demanen que es compleixi el document aprovat en la darrera conferència nacional

 

Sí. De fet, és un document continuista amb l’any passat, la ponència aprovada després del Primer d’Octubre. Un document que no s’està complint. Els militants demanem que es compleixi. Per cert, que aquesta és una altra qüestió;: proposem revisar els mecanismes per facilitar que la militància controli la direcció i que la direcció s’expliqui a la militància.  Hem d’assegurar l’empoderament de la militància. Hem de tornar a ser un partit assembleari de veritat.

 

-Més informació de dalt a baix i de baix a dalt

 

Clar, és que fa mal que la militància s’assebenti de les decisions importants per les declaracions que fa Gabriel Rufián a Madrid en castellà…

 

-Es dirigeix ERC a través de Twitter? Per què Rufián també l’utilitza com a canal de les propostes d’ERC?

 

 

Rufián és més aviat un ‘tuitiritero’, perquè diu el que li han dit que ha de dir. És un portaveu de la direcció. No improvisa. Tot està perfectament organitzat. Obeeix. Si anés per lliure hauria durat tres segons.

 

-Si hi ha noves eleccions a Madrid? Què fareu?

 

Nosaltres vam dir que no s’havia de facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Enteníem que calia votar ‘no’ i vam demanar una consulta interna. Vam celebrar una reunió al juliol amb la direcció. Ens van dir que ho comentarien a la direcció i… encara estem esperant la resposta. Ara diuen, i no sabem per què, que és molt greu que hi hagin eleccions Espanya i en canvi, són urgents a Catalunya. A mi, això, m’ho han d’explicar.

 

-D’acord, però si hi ha eleccions a Madrid què faran?

 

Defensarem que ERC vagi a Madrid a advetir que el Primer d’Octubre és el moment fundacional de la República. No facilitarem la vida a cap govern espanyol, que no reconegui el dret a l’autodeterminació i que segueixi amb repressaliats i presos preventius. Si per fer això hem de presentar candidats alternatius, ho farem. Si el sector oficial torna a presentar la mateixa gent que digui el mateix, presentarem candidats alternatius.

 

-Respecte el document del corrent Rufián-Tardà hi trobeu punts de connexió?

 

És fluix i em sembla que el van treure en mal moment. És un intent de crear un sector crític dins la direcció, per l’amor de Déu! Quina moto ens estan venent…

 

Comentaris (20)
ERC és el campi qui pugui Fa 4 mesos
ERC decep i el Junqueres pateix l'un empresonament que podia haver evitat fugint en el seu moment, va confiar amb els ñordos i ara es vol carregar lEl mandat del poble.
Ona Fa 4 mesos
L’ordre de factors no tinc clar que importi. Si primer s’és un fluix i per això es tria un partit com ERC pel què no necessites criteri perquè els dogmes arriben de dalt; o si es tria un partit com ERC primer i la incompetència que hi impera et va minant el criteri i convertin-te en un fluix. Tant se val.
a veure, a tots els q us penseu q en Junqueras, no està bé emocional ment... Fa 4 mesos
repeseu els fets d molt d abans del 1-O, x favor....aquest home i el seu partit (erc) des d sempre, el seu únic objectiu estat, passar x davant d convergència i fer-se amb l Gene.!!!...vaja, q ens han enganyat !!!...ara li surt tot i aprofita q està tancat a presó x fer-se l víctima i obtenir l llàstima d l gent...a sobra, ens vol continuar manipulant...els altres (pdcat/jxcat i cup) no es q siguin millors, eh?
Roger Fa 4 mesos
Rufian no es Catala ni republica!!! Es un espanyolista fastigos!!! No es ni republica ni d'erc fa fastic com ma germana Lidia!!! Ecs!!! Ecs!!! Ecs!!!
Clar. Fa 4 mesos
Per fi un Republicà que di-ho la pura veritat.
Creo que la palabta correcta sería "Túitere" Fa 4 mesos
En cualquier caso, espero ansiosamiente que los ortodoxos criticos de ERC funden un nuevo partido, o mejor media docena.
Ramon Fa 4 mesos
Va entrar a ERC quan el segon tripartit? Mau!
goosse Fa 4 mesos
Heu trigat molt...el mal ja está fet !!
Clar Fa 4 mesos
A ERC la jerarquia eclesiàstica vol fer combregar Catalunya amb rodes de molí i no se’n sortiran. El Bisbe vol eleccions i les perdrà. Es el nou lerrouxisme interioritzat. Companñeros!
Flama Fa 4 mesos
De totes maneres no crec que puguin fer res. El mossen ho te tot molt atado, aqui i a Madrid, o ens hem de creure que regalen vots al PSOE a canvi de res? El que s hauran de fer el disidents es tirar endavant amb la crida i que a ERC els votin nomes els junqueristes.
De moment, no res Fa 4 mesos
Seria millor fer l'entrevista quan siguin un partit o puguin controlar el partit. De corrents interns independentistes també en tenen els Comuñs-istes. Amb això ja està tot dit, em sembla.
Anselmo Fa 4 mesos
Mientras el inepto y cipayo Gabriel Rufian se acaba de garantizar la butaca en Endesa o Gas Natural, Oriol Junqueras muestra los primeros sintomas del sindrome de Estocolmo, y defiende a sus raptores y carceleros.............
Cromanon Fa 4 mesos
Si continuant Rufian i Tarda, RRC pot trobar-se una gran sorpresa amb les pròximes eleccions
és clar Fa 4 mesos
Ortodoxes per que ERC ja no és ni esquerra ni republicana ni catalana.
Despreci a JxCat Fa 4 mesos
Menys mal que dins ERC encara queda algú que pensa pel seu compta. De fet no sé si sols és Junqueras però hi ha qui pensa per tots i la resta són micos de repetició. Tardà i Rufián ens han fet riure però res més; ara es comporten com si fossin de Cs o del PSOE o del PP... El despreci d'ERC a JxCat el pagarem molt car.
Pauline. Fa 4 mesos
Rufian vergonyós, sembla un anunci publicitari del psoe. Aquest no te res d'esquerra ni de republicà. Fa fàstic, la veritat. Interes de partit i no de país.
Xavier Fa 4 mesos
Heu de anar amb REAGRUPAMENT
Ferran Fa 4 mesos
Cuando habla de la Dirección,se refiere a Tardá y el monaguillo Rufián (por beberse el vino de misa) o mossèn Oriol, la secretaria en el exilio etc...????
evident !!! Fa 4 mesos
El Torra és un tuitiritero, diu el que li han dit que ha de dir.
Flama Fa 4 mesos
Estas pixant fora del test. El sr Martinez es militant de ERC i es queixa del partit al que pertany. Aqui el MHP Torra no hi te res a veure. Que Junqueres no esta emocionalment es public i notori, el que no es compren es que els seus escolanets li segueixin la corrent.
Pep Fa 4 mesos
ERC + Rufian = 155 monedes de plata. Traidors a Catalunya.