El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Partits independentistes es reuneixen per explorar presentar-se plegats el 14-F
  • CA

Representants de vuit forces polítiques independentistes es van reunir ahir telemàticament per estudiar la possibilitat de concórrer plegades a les eleccions al Parlament Catalunya del 14 de febrer vinent. Assemblea de Represaliats i Activistes, Bloc Sobiranista Català, Demòcrates de Catalunya, Directe68, Força Catalunya, Front Nacional de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència es van reunir seguint la de la plataforma Donec Perficiam, integrada pels set secretaris nacionals de l’Assemblea Nacional Catalana que van dimitir a principis del mes de novembre. També hi va assistir un diputat de Junts per Catalunya, però fonts de la formació de Carles Puigdemont i Laura Borràs asseguren que, en tot cas, ningú del partit hi va anar oficialment. 

Posteriorment a la difusió del comunicat enviat pel col·lectiu impulsor de la reunió als mitjans de comunicació, un dels assistents, Santiago Espot (líder de Força Catalunya), ha fet públic que el diputat de JxCat que va participar-hi va ser Josep Costa, vicepresident del Parlament.

 

Com a rèplica, Costa s’ha pronunciat també a la xarxa per deixar clar que no hauria pres part en la trobada virtual si hagués sabut la totalitat dels que hi participaven.

També s’ha disculpat amb qui consideri que la seva participació en la reunió virtual l’hagi perjudicat.

 

La reunió, que es va fer telemàticament i està gravada, va durar dues hores i mitja i ha estat qualificada d’“històrica” pels integrants de Donec Perficiam, ja que és el primer cop que formacions d’ideologies molt diferents però unides per l’objectiu d’assolir la independència, es troben a petició d’un moviment civil per presentar una candidatura única a unes eleccions. Els set exsecretaris nacionals de l’ANC, que van deixar palès que no volen integrar-se a cap llista electoral, han agraït als partits “la capacitat per eliminar apriorismes i prejudicis vers altres forces en pro de la independència”.

Les forces presents a la reunió van mostrar la seva voluntat de deixar de banda les diferències programàtiques i ideològiques per tal d’aixoplugar-se a l’entorn dels tres punts que Donec Perficiam planteja com a imprescindibles a una llista única: validar l’estratègia unilateral i comprometre’s a investir un President i formar un govern que reconegui “la voluntat de la majoria social”; fer efectiva la declaració del 27 d’octubre, aixecant la suspensió de la Declaració Unilateral d’Independència, publicant-la al DOGC i fent una declaració política en seu parlamentària; i comptar amb la ciutadania per acompanyar el Govern i el Parlament en la defensa de la llibertat de Catalunya davant l’estat espanyol alhora que demana el reconeixement internacional.

L’única formació que va mostrar reserves va ser l’Assemblea de Represaliats i Activistes, que troba “molt difícil compartir candidatura amb certes formacions per la seva ideologia” i perquè una de les seves prioritats és que “els represaliats i represaliades encapçalin una llista al Parlament per visibilitzar la repressió”. La resta de partits van demanar un “exercici de generositat” i van avançar que per fer una llista única “tothom haurà de fer renúncies”. Tots els presents van manifestar que no es prestarien a “blanquejar cap marca que ja té representació electoral”, en referència a Junts per Catalunya. La majoria dels presents van manifestar que la vocació de la candidatura “unilateralista i octubrista” ha de ser “guanyar les eleccions”.

A la reunió no hi van assistir, malgrat haver estat convidats: CUP, ERC, PDeCAT, Poble Lliure i Primàries. Els únics que van justificar la seva absència va ser el PDeCAT, que va excusar-se adduint que havien de sotmetre-ho a consideració de la seva executiva que no es reuneix fins dilluns vinent, i Primàries, que va expressar que volen concórrer sols a les eleccions. Els presents van acordar reunir-se novament per avançar en la línia traçada dimecres vinent, atès que els terminis per presentar la candidatura són molt curts. Dilluns presentaran a les respectives executives el resultat d’aquesta trobada i fixaran la seva posició per seguir endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa