Vox demana a la Mesa del Congrés que no atorgui la condició plena de diputats als presos electes

L'escrit registrat argumenta que no han realitzat "formal ni materialment" el jurament o promesa d'acatar la Constitució

Vox demana a la Mesa del Congrés que no atorgui la condició plena de diputats a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. L'escrit que ha registrat el grup de Santiago Abascal al·lega que els diputats presos no han realitzat "formal ni materialment" el jurament o promesa d'acatar la Constitució que estableix l'article 4 del reglament. D'aquesta manera, es refereixen a les fórmules que van utilitzar els diputats presos en què van fer referències a l'1-O i la república catalana. Vox considera que han incomplert l'article 20.1.3 del reglament de la cambra i que no han adquirit la condició plena de diputats. Segons Vox, no hi ha dubtes que les fórmules dels diputats presos i en particular les de Sànchez i Turull "no són valides", "priven el sentit propi de l'acatament" i suposen un "frau de llei".

Vox rebat que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, fes referencia a una sentència del Tribunal Constitucional per permetre les fórmules de prometatge o jurament. Segons el grup d'Abascal, pronunciar les paraules "amb lleialtat al mandat de l'1-O" implica tot el contrari del que exigeix aquesta sentència del TC 74/1991 esmentada per Batet. "Cap interpretació de la presidenta del Congrés pot consentir que es prometi el càrrec sota aquesta fórmula", afegeix el text per després recordar que els fets de l'1-O s'estan jutjant al Tribunal Suprem pels suposats delictes de rebel·lió i sedició, entre altres. 

 
 

Comentaris