El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El votant de Vox es malfia dels polítics, lloa la policia i l’exèrcit i és feliç
  • CA

La darrera onada del baròmetre del CEO situa la ultradreta de Vox al Parlament amb una forquilla de 7-8 escons i el 6,4% dels vots a les properes eleccions catalanes, previstes per al 14 de febrer. A només sis dècimes del PP, que obtindria entre 8 i 9 escons i duplicaria resultats del 21D. Vox captaria vot tant de Ciutadans (14%, segons l’enquesta), que passaria dels 36 diputats actuals a una forquilla d’entre 13 i 14, com del PP (un 11%), de formacions sense representació (10%) i de l’abstenció (1,4%). Però com és i què pensa el votant d’aquest partit, que tot apunta que irromprà a la vida parlamentària de Catalunya en els propers mesos i que pot captar suports de tots els fronts de l’unionisme conservador?

La presència de Vox al Congrés dels Diputats i en algunes institucions dona pistes sobre les principals bases ideològiques de la formació, que són a l’hora la clau del seu èxit: el rebuig frontal a la població immigrant i un antiindependentisme radical d’acord amb la cara més extrema del nacionalisme espanyol que representa el partit d’ultradreta. Però què pensa el votant de Vox sobre la gestió de la Covid, l’economia catalana, les manifestacions de protesta o el rol que han de tenir els polítics a la societat? Són feliços, els votants d’aquest partit? La darrera enquesta del CEO respon a aquestes preguntes, i sovint la resposta de l’enquestat que es declara seguidor de Vox és la més extrema en comparació a la resta de partits. Però no tan allunyada de la que donen els enquestats que s’identifiquen amb el PP i amb Cs.

Els diputats de Vox Santiago Abascal, Iván Espinosa de los Monteros i Javier Ortega Smith al Congrés espanyol

Els diputats de Vox Santiago Abascal, Iván Espinosa de los Monteros i Javier Ortega Smith al Congrés espanyol

Davant la crisi sanitària de la Covid-19, els enquestats del CEO situen la sanitat com la seva primera preocupació. Tots, amb l’excepció de Vox i del PP, que es mostren més preocupats per la inoperància dels polítics. I en el cas del votant de Vox, a diferència de la resta, l’amoïnen més les relacions Catalunya-Espanya que no pas l’atur i la precarietat laboral. I preguntat per la gestió de la pandèmia per part del govern català, el 50% dels enquestats que s’identifiquen amb Vox li donen un zero, mentre que el 14.7% l’aprova. Però és que el votant d’ultradreta penalitza encara més la gestió del govern espanyol, contra qui va perdre una moció de censura, i el 61% donen un zero a la gestió del PSOE i Podemos, i només un 5,9% l’aprova. Per altra banda, el votant de Vox és, amb el del PP i el de CS, el més pessimista sobre les conseqüències econòmiques que tindrà la pandèmia el 2021 a Catalunya: el 56% pensa que quedarà fortament danyada, un 58% en el cas del PP i Ciutadans, el que ho veu més negre, amb un 60%. I sobre si com a ciutadà seguirà les instruccions de les autoritats per controlar la pandèmia, el de Vox és el més rebel: un 27% no accepta les mesures per evitar els contagis, mentre que al PP és un 14%.

Per altra banda, el votant de Vox només aprova la gestió dels cossos policials i militars –inclosos els Mossos d’Esquadra– en la gestió de la Covid-19. Suspèn els governs, la UE, l’església, la monarquia i els mitjans de comunicació.

Rebuig a la classe política 

Quan el CEO pregunta per quin paper han de tenir els polítics en la presa de decisions que afecten la societat, el votant de Vox, el de Cs i el de la CUP consideren que la intervenció política ha de ser mínima, mentre que la resta de partits aposten per un paper protagonista de la classe política. I en aquest sentit, l’enquestat simpatitzant de Vox és qui menys confia en els polítics catalans: només un 5,9%, un percentatge que en el cas de Cs és del 15% i del PP del 23%. Quan es valora els polítics espanyols, els votants de Vox, juntament amb els independentistes PDeCAT i la CUP, són els que menys hi confien: els enquestats cupaires només responen afirmativament en el 5,4% dels casos, Vox el 14,6% i el PDeCAT, un 14,3%. El baròmetre de la Generalitat també situa al capdavant els votants de Vox quan es pregunta sobre si els polítics són corruptes. El 58% diu que sí, i un 44% també creu que els ciutadans paguen en negre o defrauden en els impostos.

 

L'Exèrcit actua a l'Aeroport del Prat | Jordi Borràs

L’Exèrcit actuant a l’Aeroport del Prat durant la primera onada de Covid-19 | Jordi Borràs

Feliços i arriscant a la vida 

Però són feliços, els votants de Vox? Segons el CEO, ho són més que els de molts altres partits. A la pregunta de si se senten satisfets amb la seva vida, en una escala del 0 al 10, puntuen 7,29. Només unes dècimes menys que els més satisfets, que són els del PDeCAT, amb un 7,67. Els més disconformes són els votants dels Comuns, seguits del PSC i de CS. I quins votants estan disposats a assumir més riscos a la vida? Doncs els de Vox i els de la CUP.

Pel que fa a l’eix ideològic, no hi ha sorpreses. El votant de Vox és el que se situa més a la dreta, seguit de prop pel PP. I curiosament, quan es pregunta pel catalanisme dels partits, el simpatitzant de Vox assegura que en una forquilla del 0 al 10 se situa en el 4, no tan lluny dels Comuns, que marquen un 4,80, o el PSC, 4,75. En l’altre extrem, JxCAT amb un 8,77, el PDeCAT un 8,62, la CUP un 8,02 i ERC un 7,71.

El ‘cafè para todos’, excessiu

Si es pregunta per l’eix espanyolista, Vox també és la més espanyolista de totes les formacions amb un 8,06 segons els enquestats, el PP obté un 7,74 i Cs un 6,67. Per altra banda, el 32% dels enquestats identificats amb la ultradreta se senten únicament espanyols i un 58% tan català com espanyol. El sentiment majoritari entre els simpatitzants de Vox és que són espanyols que viuen a Espanya, seguit dels que pensen que són espanyols que viuen a Catalunya.

Pel que fa a l’articulació territorial de l’Estat, la meitat dels enquestats pensen que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma, el 35% una regió d’Espanya –el percentatge més alt entre tots els partits– i un 8,8% defensen una Espanya federal. Novament, el votant de Vox és el més reticent a l’autogovern de Catalunya, malgrat que quan són preguntats per si acceptarien un referèndum, el 20% no el refusen.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a les escales del Parlament el 27-O

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a les escales del Parlament el 27-O

I quins líders polítics són més coneguts entre els simpatitzants de Vox? Puigdemont, Junqueras i Torra. El 97% declara conèixer-los, a molta distància dels líders del PP, de Cs i del PSC. Ara bé, el líder més ben valorat és Alejandro Fernández (PPC), l’únic que obté l’aprovat. El president a l’exili obté un 0,34, Torra un 0,69 i el líder d’ERC un 1,69 de mitjana.

El CEO també pregunta per les accions de protesta o reivindicació, i el votant de Vox ha participat en manifestacions autoritzades (55%) i boicot a productes (11%). Però el 64% dels enquestats creuen que la protesta social és inútil i no aconseguirà que els representants polítics rectifiquin o canviïn el rumb.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bot a novembre 25, 2020 | 21:21
    Bot novembre 25, 2020 | 21:21
    No com altres que es fien dels polítics i estan amargats...lògic
  2. Icona del comentari de: Ramon a novembre 25, 2020 | 22:02
    Ramon novembre 25, 2020 | 22:02
    Tots els enemics de la nació catalana prefereixen Junqueras a Puigdemont. També VOX.
  3. Icona del comentari de: Iuris a novembre 25, 2020 | 22:46
    Iuris novembre 25, 2020 | 22:46
    Jo no soc de Vox pero em malfio dels polítics, lloo a la policia i crec que Catalunya hauria de tenir un exercit propi ben potent. Es curiós però menys en el tema nacional, en tot el demés penso igual que Vox. Voteu a la Borràs. Ens va la vida!!
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 25, 2020 | 23:04
    Doctor Strangelove novembre 25, 2020 | 23:04
    Mira poca-cosa, t'ho diré fàcil com és el votant de VOX: és un paio amb estudis superiors (possiblement amb un doctorat) en ciències, autocrític, culte, individualista, amb un raonament cartesià, guapo i sobretot elegant. Doc.
  5. Icona del comentari de: Ramon a novembre 26, 2020 | 00:12
    Ramon novembre 26, 2020 | 00:12
    En el Gran Parc Temàtic Progre dins el que ens tenen engabiats no fos cas que relativitzéssim la mandanga ideològica i ens centréssim en la defensa de la nació, resulta que la dreta sempre és "ultra" i "extrema", mentre que l'esquerra, mai.
  6. Icona del comentari de: emrenyat a novembre 26, 2020 | 08:43
    emrenyat novembre 26, 2020 | 08:43
    La opinió dels votants de Vox, no crec que interessi gaire a la gent entesa en política, o que al menys està una mica enterat, perquè aquest partit es a on es, gràcies a tots els fatxes ignorants del país, que no els preocupa que els seus dirigents s'hagin agafat a la mamella de la política, perquè no han fotut mai un pal al aigua..
  7. Icona del comentari de: EVIDENMENT a novembre 26, 2020 | 09:38
    EVIDENMENT novembre 26, 2020 | 09:38
    Si encara hi ha algú que es fii dels politics, es que té una falla en el seu "procesador", Els rojillos estan obsesionats en voler portar el pais a la ruina i de pas occident també, ja em vist la primera mesura de BIDEN a nord-america, que vol fer, LEGALITZAR a 10 milions de manitos
  8. Icona del comentari de: Quina coincidència a novembre 26, 2020 | 10:24
    Quina coincidència novembre 26, 2020 | 10:24
    Bo, coincideix amb els votants de Trump, quina pena que en ple segle XXI amb tanta informació i possibilitats d'aprendre i informar-se bé, hi hagi tanta gent desinformada i que opti per la via més superficial, fal·laç i poca-solta, fer cas de mentiders que fan veure que tenen solucions fàcils per a problemes grossos de la nostra societat i que fins i tot intenten negar problemes reals i palpables, per als quals no en tenen cap de solució (!?) Com és pot ésser tant pallús com en Ramom.
  9. Icona del comentari de: Nomar a novembre 26, 2020 | 10:40
    Nomar novembre 26, 2020 | 10:40
    Ramon no comprenem el teu capteniment en intentar "defensar" les persones i els partits més fatxes i antidemocràtics espanyols, que "curiosament" son als que els hi fa més nosa l'existència dels catalans, de la nació i de la llengua catalana. la majori dels teus comentaris en un context democràtic i lliure no es poden digerir. Creiem que tens un gros problema i al capdavall ets un vulgar quintacolumnista espanyolista. A sobre pesat i avorrit.
  10. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 26, 2020 | 10:44
    Gonzalo novembre 26, 2020 | 10:44
    Ramon, te invito a echar un firmita contra la ley progre de educación y los ataques a la lengua española. Nosotros tampoco creemos en mandangas ideologicas progres ni en nacionalismos que no sean el nonacionalismo español. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Viva España!!!!!!!!!!!!!!!!
  11. Icona del comentari de: Ha, ha, ha a novembre 26, 2020 | 10:47
    Ha, ha, ha novembre 26, 2020 | 10:47
    Vox o PP, semblen partits fet a mida per a en Ramon ? En Ramon ha set sempre així.
  12. Icona del comentari de: Resposta a evidentment i la unitat indivisible d'Espanya a novembre 26, 2020 | 12:11
    Resposta a evidentment i la unitat indivisible d'Espanya novembre 26, 2020 | 12:11
    Els Estats Units és un cas "curiós" hi ha els "hispanos" o "manitos" que considereu "emigrans" i persones inferiors com altres col·lectius, però, resulta que els estats de California, Nevada i Utah eren abans del 1848 territori de Mèxic i part dels estats d'Arizona, Nevada, New Mexico, Wyoming , Olkahoma i Texas. Florida i altres parts d'estats com foren "cedits" per la "unitat" "indivisible" d'Espanya. Per la qual cosa els mexicans i espanyols que vivien en aquests territoris van passar a
  13. Icona del comentari de: Sentit comú a novembre 26, 2020 | 12:27
    Sentit comú novembre 26, 2020 | 12:27
    A mi els actuals populistes que creuen que votant imbècils i mentiders com Trump, el PP o Vox, s'arreglarà alguna cosa, me la porten fluixa. Aquesta mena de persones sempre han existit, durant el temps de Franco m'han contat que hi havia els "apolítics", els quals com en Ramon percebien "l'antifranquisme" democràtic com una pesta, perquè per a ells ja els hi estaven bé els excessos de la dictadura feixista militar de Franco...
  14. Icona del comentari de: A en Ramon a novembre 26, 2020 | 12:37
    A en Ramon novembre 26, 2020 | 12:37
    Si no saps distingir la dreta o el centre-dreta democràtics europeus de la ultra o extrema dreta feixististoide o directament feixista, vol dir que ets un nostàlgic d'aquests darrers suara esmentats. No cal que dissimulis res, ni la teva ridícula xenofòbia i fòbies a ERC i progressisme. Cal fer memòria i recordar que el PP és un partit fundat l'any 1976 per 7 exministres de Franco (?!), curiosament havien set o estat d'un partit anomenat "único"... el seu primer lema fou (i encara ho és
  15. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a novembre 26, 2020 | 12:37
    Vicenç Ramoneda novembre 26, 2020 | 12:37
    La policia fa cas d’un periodista d’ultradreta i cita una manifestant independentista de Via Laietana. https://bit.ly/2JgdIyY
  16. Icona del comentari de: El negacionisme dels ridículs a novembre 26, 2020 | 12:51
    El negacionisme dels ridículs novembre 26, 2020 | 12:51
    Votar o "simpatitzar" amb personatges que neguen que hi hagi una passa de la covid-19, que l'existència de la nació catalana els hi és una nosa, que neguen l'existència i l'ús de la llengua catalana, això sí, quan els convé son capaços de dir bajanades com que la llengua espanyola és una discriminada o que a les botigues i centres comercials solament es parla català i que no atenen en espanyol; que prefereixen que altres persones pobres morin... i a sobre enyoren les "maneres" de Fran
  17. Icona del comentari de: A en Ramonet el ximplet a novembre 26, 2020 | 12:59
    A en Ramonet el ximplet novembre 26, 2020 | 12:59
    "El votant de Vox és el que se situa més a la dreta, seguit de prop pel PP". Ep! Ramon no et capfiquis més amb les teves paranoies, sou els propis usuaris de l'extrema dreta que us situeu a l'extrem de la dreta.
  18. Icona del comentari de: ALF a novembre 26, 2020 | 16:03
    ALF novembre 26, 2020 | 16:03
    El titular no està complert “Els votans de vox es malfien dels polítics que no siguin faxistes........”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa