El votant convergent tria Puigdemont per a Madrid, segons el CEO

El PDeCAT, que reivindica el llegat convergent, es quedaria sense representació al Congrés dels Diputats i al Parlament obtindria entre zero i un escó

El divorci entre el PDeCAT i Junts per Catalunya passarà factura electoral a la candidatura del partit de David Bonvehí, que es reclama independentista i que reivindica el valor del llegat de l’antiga Convergència durant les més de dues dècades de govern al país. La candidatura que encapçalarà l’exconsellera Àngels Chacón obtindria, segons la darrera onada del baròmetre del CEO, un 2,4% d’estimació de vot, i li atorga entre zero i un escó a la cambra catalana. Actualment, dels 34 diputats que té JxCAT, paraigua electoral que va tenir l’empara i els drets polítics del PDeCAT, només 4 mantenen el carnet del PDeCAT. Però aquests escons no van a parar al partit de Carles Puigdemont, que segons l’enquesta cau fins als 28-30 representants. En tot cas, el 2,4% d’estimació de vot que atorga el CEO als de Bonvehí és clau perquè se superi per primera vegada, segons l’enquesta, el 50% del vot independentista. Per contra, si el PDeCAT obtingués un escó, no seria decisiu per revalidar la majoria independentista que va permetre investir Quim Torra president de la Generalitat.

Ara bé, a Madrid Junts per Catalunya aguanta, tot i l’embranzida d’ERC, que esgarraparia dos diputats més fins a tenir-ne quinze. Segons el CEO, JxCat mantindria els vuit escons actuals, quatre dels quals són del PDeCAT. És a dir, que al Congrés dels Diputats, el PDeCAT, amb una estimació de vot de l’1,5%, desapareixia i el president a l’exili s’emportaria els votants convergents, un gruix que permetria a Junts mantenir la representació obtinguda el 2019. El CEO dona a Junts per Catalunya a Madrid una estimació de vot del 12,2% –el 2019 va obtenir el 13,7% dels sufragis.

 

El CEO, però, no té en compte l’efecte que pugui tenir en la campanya electoral el fet que els drets electorals, i per tant, la presència mediàtica abundant, correspon al PDeCAT i no a Junts, que arrencarà sense drets adquirits i amb menys presència en els mitjans de comunicació públics.

 

Comentaris