El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Von der Leyen promet vigilar l’estat de dret a tots els països de la UE
  • CA

La candidata a presidir la Comissió Europea Ursula Von der Leyen ha assegurat que donarà suport a un nou mecanisme que vigili l’estat de dret a tots els països de la UE “de la mateixa manera”. “Cap de nosaltres és perfecte en això”, reconeix l’actual ministra de defensa d’Alemanya en una carta dirigida a liberals i socialistes un dia abans de la votació a l’Eurocambra de la seva candidatura. Tots dos grups s’han mostrat reticents a votar-la pels dubtes sobre el seu compromís amb l’estat de dret. Segons ella, el nou sistema de vigilància hauria de comptar amb “un informe anual objectiu” sobre la qualitat democràtica a cada estat del bloc.

El vet d’Hongria i Polònia a l’actual responsable d’estat de dret de la CE, Frans Timmermans, com a nou president de l’executiu va generar preocupació pel rol de Von der Leyen en aquesta matèria, donat que ella sí que va obtenir el suport de Budapest i Varsòvia. 

Compromisos climàtics i econòmics

A banda d’aquest afer, Von der Leyen també ha marcat altres línies del seu programa polític sobre els aspectes més preocupants per a liberals i socialistes, principalment, medi ambient i ocupació. L’alemanya promet reduir les emissions de CO? “almenys un 50%” el 2030 i que el continent sigui “climàticament neutral” el 2050. Per aconseguir-ho, aposta per introduir un “impost fronterer al carboni” i crear un “Fons per a la Transició Justa” que doni suport als sectors més afectats pel canvi de model productiu. En l’àmbit socioeconòmic, Von der Leyen es compromet a impulsar una prestació per desocupació europea i a garantir que tots els treballadors a la UE tinguin “un sou mínim just”.

Votació dimarts 

Von der Leyen se sotmet dimarts al vot de l’Eurocambra que ha de validar-la com a nova presidenta de la CE. El grup dels Verds/ALE i l’Esquerra Unitària (GUE) ja han avançat que no li donaran suport, mentre liberals i socialistes no han anunciat el sentit del seu vot que podria ser clau. Tampoc ho ha fet el grup conservador on s’integra la gran delegació polonesa del partit ultradretà Llei i Justícia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa