El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”
  • CA
Reunió de Govern extraordinària per anunciar la data i la pregunta del referèndum | Jordi Borràs

 

 

L’1 d’octubre del 2017, d’aquí a exactament 114 dies, els catalans respondran a la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?” en el referèndum vinculant que han anunciat aquest matí en un acte al pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat el pesident Puigdemont i el vicepresident Junqueras. Tal i com va anunciar El Món aquest dimecres, la pregunta satisfà tant el Govern com els tres partits que conformen el bloc independentista, perquè conté les paraules “estat” i “república”. L’anunci d’avui arriba després que el passat 21 d’abril del 2017, també al pati dels Tarongers, el Govern en ple, inclosos secretaris generals i directors generals, rubriquessin un compromís amb el referèndum: “Ens fem responsables d’aquesta tasca, ens comprometem a dur-la a terme i a aplicar-ne els resultats”. 

 

 

Amb aquest anunci es fa un pas en ferm per culminar un procés que va iniciar el president de la Generalitat el 28 de setembre de 2016, quan al Parlament de Catalunya va pronunciar el compromís de “referèndum o referèndum”.  Una via que fins aleshores no formava part del full de ruta de JxSí i que el Govern, pressionat per la CUP després de la fallida dels pressupostos i davant de la qüestió de confiança, va incorporar al full de ruta. 

Munté, Puigdemont i Vidal, arribant al a reunió extraordinària de Govern | Jordi Borràs

 

Molt lluny del 9N

 

“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?» i «En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?”. Aquesta va ser la pregunta que van respondre els catalans el 9N de 2014 en el procés participatiu no vinculant que havia anunciat l’aleshores president Artur Mas el 14 d’octubre del 2014. L’Estat no va actuar i va permetre les votacions, però l’endemà mateix va començar la reacció, que ha culminat tres anys després amb la inhabilitació de Mas, Ortega, Rigau i Homs pels delictes de prevaricació i desobediència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa