El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vilalta: “Vam demanar al PSOE una trucada a Torra com a gest”
  • CA

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, assegura que el seu partit li va traslladar al PSOE que havia de respectar les institucions catalanes i els seus màxims dirigents i que “calia una trucada al president com a gest“. En una entrevista a ‘Naciodigital’, Vilalta ho ha explicat després que aquest dimecres el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, hagi anunciat que a partir de la setmana que ve trucarà a tots els presidents autonòmics, inclòs Torra. Després de les discrepàncies amb JxCat sobre la classificació dels polítics presos, Vilalta ha defensat que la mesa de negociació entre governs és el camí “més ràpid” per aconseguir la seva llibertat.

Respecte a la participació de Torra en una eventual taula de negociació, Vilalta ha respost que estan demanant que es reconeguin les institucions i els màxims responsables de les institucions com és el president de la Generalitat i que “pugui liderar i encapçalar, quan sigui necessari, els contactes per construir aquesta via política”. “És totalment lògic. Qui decideix qui és el president de Catalunya és la ciutadania a través del Parlament, no és el govern espanyol“, ha afegit.

Preguntada per les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, en la sessió de control d’aquest dijous en què va demanar a ERC que l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia centrin les negociacions amb el PSOE, Vilalta s’ha mostrat molt d’acord amb Torra. “És el que estem fent. Per tant, entenem que ells han d’estar d’acord amb què ens arromanguem i estiguem dedicant moltes hores a fer possible aquesta taula de negociació“, ha afirmat.

Pel que fa a la situació de les negociacions amb el PSOE, ha explicat que probablement no s’ha trobat l’equilibri de dotar la taula de negociació entre governs d’una “legitimitat necessària i reconeguda per a tothom” i alhora de la “flexibilitat” que requereix un instrument que, segons defensa ERC, ha de ser de nova creació.

Tenint en compte la situació actual de les converses amb el PSOE, Vilalta insisteix que mentre no hi hagi un “compromís en forma de mesa de negociació on es pugui parlar de tot, entre governs, amb un calendari i unes garanties de compliment”, ERC no es replantejarà el seu ‘no’ a la investidura de Pedro Sánchez. “Si això no passa, vindran els escenaris que hagin de venir. Serà el PSOE qui se n’haurà de fer càrrec i assumir la responsabilitat del que vingui després”, ha avisat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa