El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vila deixa Cultura amb un sentiment “agredolç” pel cessament de Baiget, que troba “un punt injust”
  • CA

 

El conseller de Cultura sortint i nou conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha assegurat que viu el relleu al capdavant del Departament amb un sentiment “agredolç” i ha emmarcat el seu canvi de cartera en unes “circumstàncies ingrates” i “amb un punt d’injust”. Vila s’ha referit així a la destitució del conseller Baiget per haver qüestionat l’1-O. El fins ara conseller de Cultura ha tingut paraules d’agraïment pels companys de la conselleria però ha reconegut que hi ha un aspecte que no trobarà a faltar del Departament de Cultura, el pressupost. “Aquest país necessitaria creure més en la cultura”, ha reblat. En paraules similars s’ha expressat el nou titular al Departament, Lluís Puig, que ha defensat que parlar de xifres no és fer “mercantilisme”, sinó de “participar en la cultura”.

Vila ha reconegut haver-se “guanyat a pols” la fama “d’heterodox, lliure i crític”, però considera que ha anat acreditant amb el temps que està al costat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Sempre crític, però fidel”, ha apuntat citant una vegada més Erasme de Rotterdam. El nou conseller d’Empresa i Coneixement ha agraït la “honestedat” i “disponibilitat” de Puig, a qui ha definit com un “estret col·laborador” des del seu primer dia al capdavant del Departament de Cultura, compromès amb la cultura tradicional.

 

“En aquestes circumstàncies extremes en què només rebem amenaces contra patrimoni, les persones i les carreres polítiques, és d’agrair que una persona que estava en el confort faci un pas endavant”, ha apuntat. Finalment, ha celebrat que un conseller de Figueres passi el testimoni del Departament de Cultura a un “sardanista” i ha fet broma imaginant que algú pot pensar que “ara que començava a conèixer el sector” ara el canvien de conselleria. Amb tot, i després d’analitzar les xifres del Departament d’Empresa i Coneixement, ha afirmat que no enyorarà el pressupost de la conselleria de Cultura i ha reclamat que en una Catalunya independent “dignificar-se” i fer el “tomb definitiu”.

 

De la seva banda, el nou conseller Puig ha assegurat sentir-se un treballador “de la cultura i per a la cultura”, un dret que hauria de ser d’accés universal. En la seva primera intervenció pública ja com a conseller de Cultura ha respost a la demanda de la CUP d’apostar per la “desmercantilització” del sector cultural. “Quan parlem de xifres no estem parlant de mercantilisme, sinó de la participació en la cultura. I per fer-ho hem de parlar de xifres, però també de com la cultura és una eina de transformació social que repercuteix en tots els àmbits”, ha precisat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa