Vidal Aragonès (CUP): “No ens trobaran aprovant pressupostos i segurament ni negociant”

El diputat anticapitalista diu que la deriva “neoliberal” d’ERC, amb la Llei Aragonès i la retallada als departaments i empreses públiques, fa “difícil” l’entesa

La incapacitat del Govern de trobar aliances per aprovar els pressupostos de la Generalitat està a punt de reproduir-se de nou en el ‘rewind’ de les negociacions que pretén fer el vicepresident, Pere Aragonès. Uns pressupostos que tothom està d'acord en què són de màxima urgència per afrontar les emergències socials que martiritzen una part de la societat catalana, com així han posat de manifest diversos indicadors les darreres setmanes. La taxa de risc de pobresa ha batut el rècord dels últims 15 anys situant-se en el 21,3%, segons l'Idescat.

En aquesta segona oportunitat que es vol donar el Govern per evitar una convocatòria avançada d’eleccions, el president, Quim Torra, considera la CUP el soci prioritari, els Comuns tenen la mà estesa amb molts recels i el PSC s'ha mostrat obert a parlar-ne. Ara per ara, però, els anticapitalistes no poden fer més que considerar que és “gairebé impossible” que puguin arribar a cap mena d’acord perquè consideren que l’Executiu va en una línia contraria a la que pensen que s’hauria de seguir. Veuen en les seves polítiques una ofensiva “neoliberal” en tota regla. És més, els cupaires pensen que el Govern català “sempre” es revela dins de l’Estat espanyol com l’alumne avantatjat pel que fa a retallades i ajustos que opinen que són desfavorables per a les “classes populars”.

En declaracions a ‘El Món’, el diputat Vidal Aragonès ha dit que la CUP rebutja iniciar negociacions amb “línies vermelles” perquè els sembla que “no és la forma”, però sí que ha volgut enviar un missatge d’advertència a ERC, en el sentit que haurien de canviar molt les coses o qualsevol negociació serà un pèrdua de temps sense sentit: “Si el model d’aquest Govern és la Llei Aragonès o el de la retallada del 6% [a departaments i empreses públiques] no ens trobaran aprovant pressupostos i segurament no ens trobaran ni negociant”.

Explicacions al Parlament la setmana vinent

Forçat pels cupaires i els Comuns, Pere Aragonès compareixerà la setmana vinent al Parlament de Catalunya per donar les pertinents explicacions sobre la tisorada anunciada la setmana passada. Aquesta retallada, juntament amb el projecte de llei de contractes de serveis a les persones, es percep des de la CUP com “una pista de per on poden anar els pressupostos i de quines són les polítiques d’aquest Govern”. Malgrat l’abisme que separa republicans d’anticapitalistes, la CUP no es nega a establir un diàleg: “Estem en disposició de començar una negociació, que no d’aprovar els pressupostos”.

 

Ara bé, les garanties per una negociació efectiva són mínimes. ERC podria arrossegar la CUP potser a la primera cita, però si la Llei Aragonès i la retallada als departaments i empreses públiques segueixen sobre la taula sens  contemplar aspectes de “caràcter social”, que n’hi hagi una segona serà una fantasia. “Si ens criden segurament hi anirem, però no volem enganyar a ningú”, adverteix Aragonès. A més a més, els cupaires també creuen que en els pressupostos s’hi ha de reflectir la voluntat d’introduir “elements que ens permetin avançar nacionalment”. I aquí l’acord amb ERC també és difícil d’albirar. Si el Govern “en un exercici de responsabilitat es comença a preocupar per les classes populars i recupera l’esperit de l’1 i el 3 d’octubre i tant que ens trobarà”, subratlla el diputat cupaire. “Si fos així —assegura Aragonès— nosaltres no tenim problema en seure a la taula, treballar, fer colzes i veure alternatives, però em sembla que els senyals que estem rebent fins ara, tant per JxCAT com per part d’ERC, són d’un model que no és ni d’avançar socialment ni nacionalment, més aviat el contrari”.

Retorn a l’autonomisme

JxCAT, ERC i CUP no han trobat espais de trobada ni al Parlament de Catalunya. Els cuparires asseguren haver intentat buscar espais per l'acord en l’àmbit antidepressiu i de la mobilització, “però en seu parlamentària no ens trobem”, lamenta Aragonès. El diputat retreu als partits en el Govern que en ells sempre han trobat “el rebuig” quan s’han plantejat mesures socials i “fins i tot alguna vegada que hem plantejat elements per avançar nacionalment també”. Els cupaires, diu Aragonès, estan convençuts que el Parlament de Catalunya ha retrocedit deu anys entre i que l’expectativa és “retornar a la gestió d’una autonomia, anar a pidolar una mica més d’autonomia i fins i tot d’aguantar la repressió, la presó i l’exili d’alguns companys i companyes de la manera més digna, però poca cosa més”.

“Però per nosaltres —afegeix el diputat cupaire— han passat moltes coses en aquest país, un 1 i 3 d’octubre, exiliats, exiliades i presos polítics i, per tant, pensem que l’escenari no pot ser el mateix que el 2010”.

 

Comentaris (20)
Enlloc Fa 5 mesos
Ara que ho dius no voldríem trobar enlloc la Cup.
Pesats Fa 5 mesos
Que fa la Gabriel per Catalynya des de Suïssa? O és que se n'ha anat a la paperera de la història? I l'assetjament a Mireia Boya també missing pq és cosa se l'equip de dones, Riera? Au va. Prou de marejar i de fer els joc a E. Tanqueu-vos en assemblea per jugar amb la dialèctica i no en sortiu, més. No en volem saber conclusions
Post Fa 5 mesos
La Cup ja torna a exigir com si ja fossim un estat. Que toquin de peus a terra o que es retirin de Parlament Prou de crear desconfiances i malestar. No hi ha dret!
Rocacorba Fa 5 mesos
Els politics de la " Candidatura d'Unitat Popular "ja que jo no hi entenc, voldria que m'expliquesin, que coi fan per caminar d'una manera convergen i unitaria cap l'alliberament de CATALUNYA, i la constituciò d'un nou Estat. Sempre, per mi, heu remat en contra direccio.Potser, estic errat ?.
Laie Fa 5 mesos
Lo que me preocupa, diputados de la CUP, es si, a este paso, os encontraremos en algún sitio.
Vicenç Ramoneda Fa 5 mesos
"Fins que no tallem l'últim fil que ens manté lligats no deixarem de ser titelles" Lluís Maria Xirinacs.
Pepet de Vallmanya Fa 5 mesos
Ja fa anys que sé que només serciu per PParasitar. Com el PPodrido. I com els que us voten ..
PereB Fa 5 mesos
Aquests, molta desobediència de paraula però poc treballar per Catalunya. Són com en Lerroux, fotent-se un entrepà amb els "compañeros" mentre ajudava a les dretes a pujar al poder. Aquest individu és un ximple mes dels que habiten a la política d'aquest país.
Miquel Fa 5 mesos
Ni fent política... Només posant bastons a les rodes, invocant una revolució impossible. Aquests sí q han trobat la solució (personal) als problemes (públics)...
No a ERC!!! Fa 5 mesos
Perque parlem de la Cup si el problema es ERC que sha perdut entre els llençols del PSOE???
pep Fa 5 mesos
Mes que Neoriberals jo diria que els d ERc s han tornar o ja eren Republicans d Esquerra Españolista. No enganyis, i tu votes mes cops amb el PP,Colono`s i PsoE, que en benefici de Catalunya. Com diuen els teus familiars, de Lunes a Martes poco te apartes.
No ens cal Madrid. Fa 5 mesos
Vidal Aragonès, només faltaria que la CUP fes quelcom positiu per a Catalunya. Sempre en contra de tot. Heu enviat dos presidents de la Generalitat a la paperera, bé un a la presó, per la vostra coherència. Plegueu, feu molt mal. ERC, fes-t'ho mirar, has acabat que sols t'interessa el poder. Pobre Catalunya, amb Colau que ha destrossat Barcelona i ERC i la CUP que destrossen la independència. No ens cal Madrid.
Es veritat Fa 5 mesos
que els únics i autèntics són els neoconverggents., de salvavides i PDECAT, JXCat... amics de SSO.. per la cara i la por.
Ja ens destrossem solets Fa 5 mesos
Vidal Aragonès, només faltaria que la CUP fes quelcom positiu per a Catalunya. Sempre en contra de toto. Heu enviat dos presidents de la Generalitat a la paperera, bé un a la presó, per la vostra coherència. Plegueu, feu molt mal. ERC, fes-t'ho mirar, has acabat que sols t'interessa el poder. Pobre Catalunya, amb Colau que ha destrossat Catalunya i ERC i la CUP que destrossen la independència. No ens cal Madrid.
Fins la soca Fa 5 mesos
Com 'el perro del hortelano' mi f...... ni deixa f......... Pijoflautas
Vidal Aragonès (CUP): “No ens trobaran aprovant pressupostos i segurament ni negociant” Fa 5 mesos
Llogic : hem de seguir pagan el CUPO als VASCOS oi , Aragones ???
airausu Fa 5 mesos
Els de la mafia junquerista vol anar a eleccions per fer el salt a la Generalitat de la maneta del P(SC) i (Comuns). Només cal llegir el full de ruta de'n Tardà per adonar-se'n. Una manera de finiquitar la legislatura és que els pressupostos no tirin endavant, i amb les retallades d'Aragonés s'asseguren de que els pressupostos no surtin per part de la CUP i ja tenen a qui donar-los la culpa... DUI.
La CUP o l'anti-inteligència Fa 5 mesos
La CUP torna a cagar-la fins al capdemunt. Ja ho van fer no escollint en Turull per poder seguir plantant cara a l'Estat, i ara ho fan per afavorir l'interès d'ERC, que vol eleccions autonòmiques.
Ricard Fa 5 mesos
Pensar que ERC ha esdevingut de cop i volta una organització neoliberal i no entendre que els marges d’actuació autonòmica són extraordinariament estrets i els recursos econòmics mínims, només demostra com és curta de vista i inútil la CUP.
joan Fa 5 mesos
Els de la CUP, una colla de irresponsables, i fills de papa, que no han cardat mai res a la seva vida, només viure de la mamella de casa seva, i ara volen viure de la mamella de la politica, van posar al que tenia que ser president en Jordi Turull, a la pressó per no voler-lo votar, colla de ganduls
La CUP sense rumb ni responsabilitat. Fa 5 mesos
Votar la CUP és el mateix que fer-ho per qualsevol partit unionista. Mai fan res correcte que afavoreixi Catalunya. Encara hi ha curts de gambals que els voten.