El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vergés i Illa descarten de moment el confinament domiciliari
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han descartat un confinament domiciliari ara per ara a Catalunya. En dos actes diferents, els dos dirigents han insistit a esvaïr la possibilitat de decretar aquesta mesura, per bé que si Vergés ha dit que no es descarta “absolutament res”, el ministre espanyol ha estat més contundent, afirmant que “ni hi estem treballant ni ho preveiem”. Tots dos també han coincidit en afirmar que les mesures que s’estan prenent actualment a les diverses comunitats autònomes són les adients -“suficients, per a Illa- i que, com ha explicat la consellera Vergés, cal anar “pas a pas” i “donar temps” a que passin prou dies perquè es notin els seus efectes.

En una compareixença marcada per la petició de confinament total que ha fet el Principat d’Astúries, Alba Vergés ha reconegut que la frenada del ritme de contagis és “molt lluny de l’objectiu”, amb un 83% de les UCIs plenes, un 57% de les quals amb pacients de Covid, però que Catalunya no es troba “en la posició” d’aquesta comunitat autònoma, cosa que deixa aquesta mesura fora dels seus plans per al futur immediat. De fet, ha considerat Vergés, les mesures preses pel Govern amb les eines que els ha donat el decret d’estat d’alarma de l’executiu de Pedro Sánchez estan “començant a fer efecte”. Per la seva banda, Salvador Illa, en un acte telemàtic amb empresaris recollit per Europa Press, també ha posat en valor que cal tenir paciència alhora que ha demanat “no entrar en una mena de competició per veure qui pren la mesura més dura”. Pel que fa a la situació del sistema sanitari català, la consellera de Salut ha admès que hi ha hagut desprogramacions en alguns centres hospitalaris però ha assegurat que són casos “puntuals”.

Alba Vergés també ha donat explicacions sobre el cani de protocol en la detecció de positius de contactes de Covid, que fins ara es feia amb proves PCR i ara es farà amb tests d’antígens. Segons Vergés, la decisió s’ha pres en criteris tècnics per ser més efectius. Com ha afirmat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, el doctor Jacobo Mendioroz, les PCR continuen sent “les millors proves” però els tests antigènics, per bé que tenen menys fiabilitat, tenen molt menys marge d’error en contextos de contagi comunitari que és, ha dit, el que passa ara. Un cop el context sigui diferent, doncs, el protocol tornarà a canviar. És per això, ha conclòs, que s’estudia no canviar el protocol a les residències mantenir-hi les PCR, ja que la fiabilitat és el més important tot i que, en el cas dels tests d’antígens, aporten molta més rapidesa.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa