El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vergés creu que la “pressió” de la investidura l’hauria de tenir Pedró Sánchez i no ERC
  • CA

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat que la ”pressió” que es fa al grup d’ERC al Congrés dels Diputats al voltant de la investidura passi al candidat. ”Sempre ens intenten posar la pressió a nosaltres i que siguem responsables i fem el que hem de fer”, ha dit Vergés. Tot i això considera que cal que el govern espanyol pugui demostrar que és ”responsable” i poder ”seure a una taula. Per Vergés, ”una cosa és no posar límits ni condicions” i una altra és ”exigir que s’asseguin a solucionar un conflicte polític”. Vergés ha fet aquestes declaracions en una conferència on s’ha mostrat també confiada que aquesta legislatura s’aprovarà la despenalització de l’eutanàsia.

Vergés no s’ha volgut posicionar sobre la postura que han de prendre els diputats independentistes com tampoc no ha volgut aventurar-se sobre la sentència del TS al judici del Suprem. ”Hi ha dies que penses dues coses diferents”, ha afegit Vergés. Per la consellera de Salut és una ”vergonya” que el 2019 s’hagi jutjat una cosa ”tan bàsica i simple” com urnes i paperetes. Per això, ha dit que creu que la societat està responent bé i que hi haurà una resposta ”contundent” perquè considera que el país ja ha demostrat ”la seva indignació” des de moltes vessants. La consellera de Salut, que s’ha emocionat parlant dels polítics presos i a l’estranger, ha recordat el compromís que ”la repressió no impedirà treballar pel país”. 

Pel que fa al debat de l’eutanàsia, Vergés s’ha mostrat confiada que aquesta legislatura la despenalització sigui una realitat. Considera que ha canviat amb el pas dels anys la majoria social, a Catalunya però també a l’estat espanyol i per això espera no trobar-se amb un Congrés ”que sempre impedeix que s’avanci en drets”. ”Una mínima esperança sí que la tinc”, ha conclòs Vergés,. Per qui l’eutanàsia és un ”tema cabdal” per donar garanties a les persones que podran ”exercir la seva lliure voluntat”. 

Vergés també ha repassat l’acció de govern al capdavant del departament que considera ”clau” per la via diària de la gent. Ha destacat l’impuls que es vol donar a la Primària, un àmbit on ha destacat els acords per a l’augment de professionals, però també a les Urgències i a la reducció de les llistes d’espera. Vergés ha reconegut que el sistema pateix un infrafinançametn ”crònic i injust” i malgrat tenir tota la responsabilitat cap a la ciutadania, ha afegit, el Govern no pot decidir el finançament propi. A més, Vergés creu que els sistema s’ha de modernitzar per poder donar resposta a les noves necessitats de la població, més diversa i amb un envelliment evident” perquè ”més enllà de salvar vides” es puguin cuidar les persones. 

Vergés també ha reconegut els professionals sanitaris i la tasca duta a terme durant la crisi i l’època de les retallades i ha assegurat que es destinen més de 600 MEUR a millorar les seves condicions laborals. Després d’un any al capdavant de la cartera de Salut, Vergés ha recordat que s’ha aconseguit la retirada del recurs d’inconstitucionalitat per l’accés universal a la salut, i s’ha continuat treballant per millorar les urgències, l’accés a les intervencions quirúrgiques, proves i especialistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa