Valoració dispar sobre les propostes del CAREC

El PSC no comparteix les propostes, el PPC hi "concideix plenament" i C's valora positivament el contracte únic

Les propostes que ha fet públiques avui el Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) de crear un contracte únic que acabi amb la dualitat actual entre els indefinits i els temporals o les taxes per sanitat, per exemple, han estat rebudes de manera diferent pels grups polítics.

Per una banda, el PSC ha advertit que propostes com el contracte únic o taxes en  salut estan a les "antípodes" del seu "projecte socialdemòcrata". Tot i compartir algunes parts del document elaborat pel consell assessor econòmic, el diputat socialista Jaume Collboni ha carregat durament contra alguna de les seves propostes.

El PSC, però, remarca que aquesta és una proposta d'un grup d'experts i no del Govern i ha reclamat a l'executiu que presenti les seves propostes de cara a la cimera. "A dos dies d'una cimera com aquesta és bastant impresentable que no s'hagi fet una proposta escrita", ha lamentat. A més, creu que el Govern "no dóna mostres" de voler consensuar propostes.

En sentit contrari ha reaccionat el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, que ha mostrat la "coincidència plena" del seu grup amb mesures concretes del document del consell assessor econòmic com el contracte únic i les taxes a sanitat i educació. Millo ha avisat, però, que l'informe és "massa generalista" i està barrejant competències estatals i autonòmiques, com quan es parla de qüestions de reforma laboral.

Per altra banda, el secretari general i parlamentari de Solidaritat Uriel Bertran ha considerat  que el document és "una declaració de bones intencions com tantes n'hi ha hagut en aquesta dècada sobre un nou model productiu, una economia que ha de ser competitiva".  Tot i això, ha lamentat que el document "no planteja com s'han d'assolir els recursos econòmics per impulsar les mesures" que el mateix text detalla.

Així mateix, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha criticat que el Govern estigui cedint les seves funcions a un consell assessor que, a més, fa propostes pròpies de la patronal. "L'orientació neoconservadora que té aquest Govern arriba al punt de deixar fer la patronal i una part de l'acadèmia a l'hora de fer propostes, un paper que li tocaria a la Generalitat".

En aquest sentit, el president i diputat de Ciutadans, Albert Rivera, ha valorat avui positivament el contracte únic en el moment en què ha recordat que Ciutadans portava una "proposta semblant" en el seu programa electoral. Tot i això, ha recordat al Govern que el contracte únic no és competència de la Generalitat ni del Parlament.

 
 

Comentaris