Després de mesos de mantenir la incògnita, Manuel Valls ha anunciat aquest dimarts al vespre que ha vingut a Barcelona per a quedar-s’hi. El seu pla inicial es ser el candidat independent d’una plataforma “transversal”, on encara queda per veure quin serà el protagonisme de Cs. Passi el que passi, ha dit, es quedarà a Catalunya i per això ha anunciat que dimitirà de tots els seus càrrecs a França la setmana que ve. “Passi el que passi, em quedaré. Soc barceloní, i és sobretot un opció personal, de vida. No és un sacrifici. Barcelona es mereix molta generositat”.

 

A la presentació del CCCB no hi han estat els pesos pesants del partit taronja, però sí el diputat Nacho Martín Blanco o la regidora a l’Ajuntament de Barcelona Sonia Reina Sánchez. Albert Rivera i Inés Arrimadas han piulat gairebé simultàniament mentre Valls parlava agraint-li que hagi decidit presentar-se a les municipals. A l’acte també hi ha assistit la germana de Valls, Giovanna, coneguda per les crítiques al seu germà arran dels seus posicionaments anti-procés. Entre les cares conegudes, l’arquitecte Òscar Tusquets i el president de Seeliger i Conde i influent empresari, Luis Conde.

 

El candidat ha volgut realçar el fet que la seva plataforma no es casa amb cap partit, encara que dona la benvinguda a tots els suports vinguin d’on vinguin: “Soc un candidat independent. El lloc en què se’m trobarà serà el respecte pel diàleg polític i per tots els interlocutors”. Per subratllar aquesta idea ha posat noms i cognoms als seus enemics polítics: “La pobresa, l’atur i el declivi econòmic”.

 

Valls també ha fet parada en la política catalana per mostrar-se contrari a la presència de “símbols” que, segons ells, son excloents. “Aquesta imatge es contraposa a la Barcelona global oberta al món, capital d’Europa, del sud d’Europa, del Mediterrani, i que es vol projectar com una ciutat de progrés”. És per això que, ha remarcat, “Barcelona ha de ser l’inici de la solució per superar les divisions”.

 

De Barcelona ha fet repàs a alguns dels principals temes que ocupen l’actualitat local en aquests moments: narcopisos, seguretat, Guàrdia Urbana o habitatge. “La ciutat es troba en una dinàmica perdedora —ha advertit—, hem d’aturar-la, necessitem canviar el rumb i un nou lideratge quan més aviat millor”.

 

Convidats, al carrer

 

Valls ha començat amb mal peu a nivell organitzatiu, deixant fora de l’acte bona part dels convidats i membres de la premsa. La convocatòria exprés per fer l’anunci de la seva candidatura al CCCB, comunicada divendres, ha acabat provocant un rebombori important a l’entrada del centre cultural, on dues hores abans ja s’havien començat a concentrar convidats i premsa. Un procés confús d’acreditació i una sala diminuta al capdamunt del CCCB —a la qual només s’hi pot accedir per ascensor— han fet que ràpidament s’omplís l’espai, amb capacitat per a unes 130 persones. Així doncs l’anunci de l’exprimer ministre francès, que els organitzadors havien esbombat dient que seria “un acte cívic”, només l’han pogut seguir alguns privilegiats, mentre la premsa es preguntava si almenys s’havia habilitat un plasma en una sala annexa. Però no.

 

Desenes de convidats i periodistes s'han quedat fora de l'acte
Desenes de convidats i periodistes s’han quedat fora de l’acte | JORDI PLAY

 

 

Alguns entresuats, altres estupefactes i uns quants emprenyats desenes de persones que han fet cua durant més d’una hora han intentat fins al darrer moment accedir a la sala de la conferència fins que finalment, tot just uns pocs minuts abans que Valls comencés el seu discurs, una treballadora del CCCB, amb un llaç groc a la camisa, ha recorregut la cua per comunicar als concentrats que no podrien entrar perquè “per raons de seguretat” el centre no podia permetre que continués pujant gent a la sala Mirador.

 

“He vingut per curiositat i m’he trobat amb aquest caos. Com pot ser que comenci així, en una sala petita com un pinyol? Qui li porta el màrqueting no en sap! Anem bé!”, es queixava una dona amb accent argentí que feia una hora que estava dempeus a la cua. Al seu costat, un grup de persones, comentant la jugada, insinuaven que el caos s’havia creat a propòsit amb l’objectiu de donar la impressió d’una desbordant expectació per escoltar en Valls.

 

Un membre de l’organització ha sortit després que l’acte hagi començat per demanar disculpes als convidats que no han pogut accedir. Han al·legat raons de seguretat, que han buscat alternatives d’espai però no n’han trobat. Per a la premsa, Valls donarà més detalls de la seva plataforma aquest dimecres en una roda de premsa al migdia a l’hotel Calderón.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa